FN:s klimatpanel IPCC presenterar sin nya rapport. Foto: Eric Gaillard, Reuters, TT / Berit Roald

IPCC: Istäckta områden försvinner allt snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Skandinavien kan inom en snar framtid se fler laviner, medan områden kring Himalaya kan få problem med vattenkvaliteten – det slår FN:s klimatpanel fast i en ny rapport om klimatförändringarna.

Världens istäckta områden håller på att försvinna allt snabbare, enligt en ny rapport från FN:s klimatpanel IPCC som publicerades på onsdagen. Rapporten handlar om hur klimatförändringar påverkar hav och kryosfären – de snö- och istäckta delarna av jorden – och är en sammanställning av den senaste forskningen inom området.

Havsnivåerna höjs när glaciärerna och inlandsisarna smälter. I kombination med med intensiva stormar kan det leda till översvämningar som tvingar människor som nu bor nära kusten att lämna sina hem, enligt rapporten.

Klimatkrisen

Konsekvenserna av smältande glaciärer drabbar framförallt i områden kring Himalaya, säger Ulf Molau, en av författarna till rapporten och professor i växtekologi vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det kommer att skapa brist på bra vattenkvalitet. När glaciärerna försvinner försvinner också vattenförsörjningen och man får ett stort vattenproblem.

Skandinaviens trädgräns kryper upp

Även Tom Arnbom, Arktisexpert på Världsnaturfonden, tar upp Himalaya som ett extra utsatt område när glaciärerna smälter.

– Människor är beroende av sötvatten, vatten till jordbruket, vattenkraft. Först kommer det att bli mycket, och sedan stryps vattenströmmen. Till slut kollapsar ekosystemen där.

Skandinavien kommer inte att drabbas av det problemet, men här kan det bli vanligare med jordskred och fler laviner vintertid.

– Det handlar om sluttningsstabiliteten. Skandinaviens trädgräns är på väg att krypa upp i fjällen. När permafrosten viker kan man få mer jordskred över trädgränsen och kanske mer laviner vintertid, säger Ulf Molau.

Och det handlar inte om en förändring många år fram i tiden.

– Det håller på som bäst nu, det kan mycket väl hända inom vår livstid.

Inte för sent att ändra utvecklingen

Både Ulf Molau och Tom Arnbom säger att det ännu inte är för sent för att vända utvecklingen, vilket även rapporten slår fast. En del konsekvenser är oundvikliga, men de kommer gå att hantera, skriver IPCC i pressmeddelandet.

– Det enda man kan göra för att få ett stopp på förändringarna är att begränsa utsläppen av växthusgaser, säger Ulf Molau.

Tom Arnbom menar att man behöver få till en systemförändring för att lyckas.

– Vad varje individ gör är viktigt, men det handlar om att vi måste ställa om de stora energisystemen och få bort fossila bränslen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet