Läkemedlet Remdesivir utvecklades mot Ebola men börjar nu testas på svårt sjuka coronapatienter. Foto: Gilead

Ny medicin mot covid-19 testas i storstäderna

Publicerad

Läkemedelsverket har gett tillstånd att starta test av läkemedlet Remdesivir mot coronaviruset i Sverige. På måndag väntas etikgodkännande. Det blir svårt sjuka patienter i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund som får medicinen på försök.

Remdesivir är ett läkemedel som från början utvecklats mot ebola, men som i djurförsök visat sig ha effekt mot coronavirus som mers och sars och mot det nu aktuella sars-cov-2.

Det pågår just nu flera studier på covid-19-sjuka patienter i USA, Kina, och Europa för att se om medicinen fungerar. Och nu snart i Sverige. 

– Det kommer vara aktuellt i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund regionen, säger professor Anders Sönnerborg vid Karolinska institutet. Han är den som leder de nya försöken med läkemedlet.

Har redan börjat tillverka medicinen

Det amerikanska läkemedelsföretaget Gilead, som har utvecklat Remdesivir, har dränkts i förfrågningar från hela världen att få tillgång till medicinen sedan världshälsoorganisationen WHO gick ut med att den är en av de främsta kandidaterna som skulle kunna ha effekt på covid-19. 

Bolaget uppger till SVT att man ökar produktionen så mycket man kan redan nu före de vetenskapliga resultaten kring effekten publiceras och både av den flytande formen av Remdesivir och den frystorkade som kan transporteras i rumstemperatur vilket är viktigt i låginkomstländer. Med för att få användas i större skala krävs vetenskapliga resultat.  

– Vi räknar med att de första resultaten kommer mot slutet av april, säger Anette Hommelgaard, medicinsk chef på Gilead i Norden. 

Malariamedicin och HIV-läkemedel testas också

WHO har också inlett studier på malariamedicin klorokin mot covid-19 och två olika hiv-läkemedel lopinavir och ritonavir.

Hittills har främst svårt sjuka covid-19-patienter i Sverige behandlats med klorokin, men så snart regionala etikkommittéerna ger klartecken så öppnas också möjligheten att fler får Remdesivir. Hittills har bara ett fåtal akutsjuka fått läkemedlet som en sista utväg.

– Det är viktigt framförallt för de patienter som är med i studien tror jag, eftersom de har möjligheten att få ett läkemedel som i bästa fall kan hjälpa dem, säger professor Anders Sönnerborg  vid Karolinska institutet som leder studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.