Utbrott direkt efter att vulkanen Anak Krakatau kollapsade 2018. Foto: Nurul Hidayat/TT

Ny metod: Kan varna för framtida vulkankatastrofer

Uppdaterad
Publicerad

I december förra året kollapsade den indonesiska vulkanön Anak Krakatau. När delar av vulkanen störtade ned i havet bildades en tsunami som krävde över 430 liv. Nu har forskare undersökt data från tiden innan kollapsen och tagit fram en ny metod för att tidigare kunna varna för liknande händelser.

Kollapsen av Anak Krakatau kom oväntat och plötsligt. Varningssignaler skickades ut bara minuter innan flodvågen nådde land och observationssystemen hade inte gett några indikationer om vad som höll på att hända.

Men när forskarna nu studerat varningstecken med hjälp av flera mätinstrument, satellitbilder, inspelningar av infraljud och data från seismologiska stationer blev den kommande katastrofen synlig.

– Det rör sig om ytterst små varningssignaler. Enskilt kunde parametrarna inte berätta om en kommande kollaps. Det är som att titta på en film med enbart hälften av bilderna. Men när vi tittade på samtliga data tillsammans blev det fullt synligt, säger Valentin Troll, medförfattare till studien och professor i petrologi vid Uppsala Universitet.

Tidiga varningstecken

Forskarna kan nu konstatera att vulkanen uppvisade varningstecken redan i början av 2018. Genom satellitbilder såg de att vulkanens form och temperatur långsamt förändrades. Utbrotten kom allt oftare och två minuter innan kollapsen uppmättes ett intensivt jordskred.

Nu hoppas forskarna att metoden kommer till användning så att människor kan varnas och evakueras i tid.

En fråga om resurser

Trots att tekniken redan existerar finns det andra utmaningar. Det är väldigt kostsamt att bevaka vulkaner och i dag anses vulkanbevakning främst vara en nationell angelägenhet.

– Det betyder att i länder med mindre ekonomiska resurser och andra mer akuta problem, så som sjukdomar, hamnar nog inte vulkanövervakning högst på dagordningen, säger Valentin Troll.

Studien är publicerad i Nature Communications

Vill du veta mer om vulkaner, Pompeji och vilka metoder forskarna använder för att förutse kommande utbrott? Se programmet Staden mellan jättevulkanerna i Vetenskapens värld måndag 7 oktober i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.