773 stockholmare deltog i den första större test-studien som Folkhälsomyndigheten gör. Foto: SVT

Ny rapport från Folkhälsomyndigheten: Alla smittade hade symptom

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten testade 773 personer i Stockholm i början på april. Testresultaten visar nu att alla som testades positivt för covid-19 hade symptom. Det symptom som tydligast skiljer smittade från andra var smakbortfall, luktbortfall och diarré.

I dag presenterar Folkhälsomyndigheten resultaten från sin första större studie på hur många som har covid-19 i  Stockholmsregionen.  

Testerna genomfördes mellan den 27 mars och den 3 april och totalt medverkade 773 personer. 

Vanligaste symtomen

Resultatet visar nu att 2,5 procent av de testade personerna bar på viruset vid den tidpunkten. Av de cirka 20 smittade hade samtliga någon typ av symtom kopplat till covid-19.  Smak- och luktbortfall var det symptom som tydligast kunde förknippas med coronaviruset, berättar Karin Tegmark-Wisell, som är ansvarig för testerna på Folkhälsomyndigheten.  

  —Vi ser att de som har ett sämre luktsinne och smaksinne är starkt förknippade med covid-19, jämfört med de som inte har covid-19, säger Karin Tegmark-Wisell.

”En bra början”

Urvalet till Stockholmsstudien är delvis gjort utifrån människor som själva anmält sig som frivilliga att delta i testet, något som har väckt frågan om det är tillräckligt representativt för att kunna dra slutsatser utifrån.  

— Innefattar det alla olika socioekonomiska grupper på ett sätt som är representativt för Stockholm? Det finns många frågor där, men det här är ändå en bra början, säger Joacim Rocklöv, epidemiolog vid Umeå Universitet.

Under vecka 17 görs en uppföljande studie då över 4000 svenskar ska testas, då kommer man även att ta blodprov för att göra antikropptester. Då kommer man att få reda på vilka som har haft viruset och därmed har immunitet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.