Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jämställdhet – en sexdödare?

Uppdaterad
Publicerad

Svenska sexforskare ställer sig frågande till ny amerikansk forskning om att jämställda förhållanden skulle leda till mindre sex. Svensk forskning pekar på motsatsen.

Det var igår som amerikanska forskare publicerade en studie om sexualitet. Deras slutsats var att par med mer traditionella könsroller hade sex oftare (cirka 5,5 gånger i månaden) än par med mer jämställt hushållsarbete, där man i genomsnitt snarare hade sex cirka 3,5 gånger i månaden.

”Jämställda par har mindre sex” konstaterade TT i en artikel, som trycktes i ett flertal svenska tidningar idag.

Och de amerikanska sociologerna bakom den nya studien tycker sig se ett tydligt samband: det blev klart mer sex i förhållanden där det traditionella hushållsarbetet sköttes ojämställt, av kvinnan till största delen alltså.

Men sexologer som SVT talat med säger svensk forskning ger en helt annan bild av det här än vad de amerikanska forskarna kommit fram till.

– Artikeln bygger på amerikansk empiri, ett land som ligger långt efter Sverige vad gäller jämställdhet, säger Lars Plantin, sexualitetsforskare på Malmö högskola.

Både sex och jämställdhet ökar

Lars Plantin hänvisar i stället till den stora svenska studien ”Sex i Sverige” där man snarare ser att utvecklingen i Sverige lett till både ökad jämställdhet och ökad mängd sex – samtidigt.

– Samtidigt som Sverige blivit allt mer jämställt de senaste 30-40 åren så visar forskningsstudien ”Sex i Sverige” att samlagsfrekvensen också ökat under den här perioden. Det finns en större medvetenhet här i Sverige om jämställdhet och därför kan kvinnor ställa större krav.

USA: Icke jämställda mer sexnöjda

Den amerikanska studien, som presenterades igår, bygger på enkäter med knappt tusen amerikanska män och kvinnor i heterosexuella parrelationer. Frågan forskarna ställde sig var om parförhållanden där män skippade att delta i städning, disk och matlagning också ledde till mindre sex. Hypotesen var i så fall att kvinnornas sexlust minskade när de buffliga männen inte ville vara mer jämställda i hushållet.

Men tvärtemot det antagandet så tycks siffrorna peka på motsatsen: De amerikanska par där männen mer tydligt ställde sig utanför deltagandet i traditionellt kvinnliga hushållssysslor – de paren hade också snarare sex lite oftare än de mer jämställda paren, cirka två gånger mer i månaden än de jämställda paren. Och dessutom uppgav de icke jämställda paren i högre utsträckning att de var nöjda med sitt sexliv.

”Kan bero på vriden självbild”

– Det är väldigt svårt att få bra siffor på den här typen av enkäter, där folk själva uppger svaren. Resultatet i den amerikanska studien skulle till exempel kunna bero på att de män som ser sig som mer traditionellt maskulina också har en självbild där de tänker om sig själva att de har sex någorlunda ofta, säger Lotta Löfgren-Mårtensson, svensk sexualitetsforskare.

Hon menar också att siffror som är inhämtade i USA för nästan 20 år sedan, som fallet är med den amerikanska studien, säger ganska lite om Sverige år 2013. Studier som gjorts de senaste åren i Sverige pekar åt ett annat håll, säger hon.

– Utifrån en kvalitativ pilotstudie som vi gjort i en forskargrupp här på Malmö högskola, där vi intervjuat män och kvinnor i olika åldrar, så framkommer snarare motsatsen: ju mer jämställd man upplever sig i en relation, desto mer respekterad och därmed ökar också lusten att ha sex med den man lever med.

Studien publiceras i American Sociological Review denna vecka, och kan även läsas online.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer