Foto: TT

Ny studie: Feta par har svårare att bli gravida

Uppdaterad
Publicerad

Om båda personerna i ett par har ett BMI på 35 eller mer så tar det nästan 60 procent längre tid för dem att bli gravida, jämfört med ett par som inte är feta. Det visar en ny studie från National Institutes of Health som publicerats i den, inom området, högt rankade tidskriften Human Reproduction.

De amerikanska forskarna ville veta hur båda föräldrarnas vikt påverkar deras chanser att kunna bli med barn.

Drygt 500 par fick sina BMI kontrollerade och följdes sedan av forskarna under ett års tid när de försökt bli gravida, eller tills dess att de lyckades bli gravida.

Mannens vikt spelar roll

Studien visade att det tog betydligt längre tid för de par där både mannen och kvinnan led av fetma.

Efter att forskarna hade justerat för andra faktorer som rökning, fysisk aktivitet och kolesterolvärden såg de att det tog 59 procent längre tid för paren med ett BMI på 35 eller mer att bli gravida, jämfört med normalviktiga par.

Studien visade också att det tog längre tid för de par där mannen var normalviktig men kvinnan kraftigt överviktig.

– Det är en bra studie. De har på ett övertygande sätt visat att mannens övervikt också förorsakar infertilitet. Det har man misstänkt länge, men här kommer bevis, säger forskaren och fertilitetsexperten Outi Hovatta.

Fetma gör det svårare

Ylva Trolle Lagerros är endokrinolog och docent vid Karolinska sjukhuset. Hon är inte förvånad över studiens resultat:

– Man vet redan sedan tidigare att bukfetma, höga blodfetter och högt blodsocker sänker nivåerna av det manliga könshormonet testosteron som är nödvändigt för sexlivet. Och det är säkert en delförklaring, säger hon.

Ta tag i den stora magen

– Det här är ett gott skäl för alla som vill bli gravida att ta tag i sina kost och motionsvanor, konstaterar Ylva Trolle Lagerros.

Tidigare studier har främst fokuserat på den kvinnliga partnerns vikt men liknande resultat har även rapporterats i studier med par där deltagarna har fått assisterad befruktning.

Paren i den aktuella studien hör inte till den kategorin och har alltså inte fått någon hjälp att bli gravida.

Författarna bakom den nya studien drar slutsatsen att både mannen och kvinnans fetma kan minska deras chans att få barn. Därför menar forskarna att fertilitetsexperter bör ta med parens vikt som en faktor när de ger barnlösa råd och hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.