Probiotika, multivitamin, omega-3 och d-vitamin går i den nya studien att koppla till en minskad risk att testa positivt för covid-19. Foto: TT

Ny studie: Koppling mellan vissa kosttillskott och en mindre risk att testa positivt för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

I en stor observationsstudie med data från Storbritannien, USA och Sverige har forskare sett ett samband mellan en del kosttillskott och en lägre risk att testa positivt för sars-cov-2, som orsakar covid-19. 

Men det här betyder inte att alla ska äta kosttillskott.

Sedan början av pandemin har det varit omdiskuterat huruvida man kan förhindra och behandla covid-19 med hjälp av olika kosttillskott. Men ännu finns inga säkra svar. 

I ett försök att ta reda på mer har ett forskarlag från Storbritannien, USA och Sverige tittat på data från över 400 000 personer, varav 27 373 var svenskar. Datan har hämtats från appen Covid symtom study och studien publicerades i BMJ Nutrition Prevention & Health.

Några kosttillskott gav resultat och andra inte

Resultaten visar ett samband mellan ett regelbundet intag av probiotika, multivitaminer, omega-3 eller d-vitamin och en lägre risk att bli smittad av covid-19. Smittan hade konstaterats med ett PCR- eller antikroppstest.

Detta samband återfanns inte när det gäller c-vitamin, zink och vitlökstillskott. 

Peter Bergman, läkare och forskare vid Karolinska institutet, var en av forskarna bakom en nyligen publicerad sammanställning som visade att d-vitamin kan ha en skyddseffekt mot andra luftvägsinfektioner. Han tycker att den nya studien är intressant. 

– Det är spännande resultat. Att det finns kontroller är viktigt, det vill säga att alla kosttillskott inte visade sig vara bra. Det tyder på att det finns en mekanism som skulle kunna förklara det här, säger Peter Bergman.  

Relativ skyddseffekt på 9–14 procent

Forskarna samlade in information från appen om medicinsk status, kosttillskott och testresultat mellan maj–juli 2020.  

Till att börja med analyserade forskarna data från 372 720 brittiska användare. Bland dem syntes störst effekt av probiotika följt av omega-3, multivitamin och d-vitamin. Den relativa skyddseffekten låg på mellan 9–14 procent. I just detta dataset syntes effekten bara hos kvinnor. 

– Man kan dock inte säga att kosttillskott skyddar mot att bli smittad, utan det bygger på associationer. Man vet sedan tidigare att kosttillskott gör störst nytta hos riskgrupper eller personer som har en brist konstaterad av läkare. En frisk person blir inte friskare av kosttillskott, säger Peter Bergman.

Variation mellan länderna

Forskarna gjorde sedan samma analys på data från 45 757 amerikaner följt av 27 373 svenskar. I den amerikanska gruppen gav d-vitamin störst effekt följt av omega-3, probiotika och multivitamin. 

I den svenska gruppen gav probiotika störst effekt följt av multivitamin, d-vitamin och omega-3. I de här grupperna sågs ingen effektskillnad mellan kvinnor och män.

– Det kan finnas flera anledningar till att olika kosttillskott gav olika stor effekt hos de olika grupperna. Bland annat vet vi inte vad de hade för näringsstatus från början och så ser de rekommenderade doserna olika ut i olika länder, säger Peter Bergman. 

“Datan måste få tala för sig själv”

Forskarna bakom studien betonar att detta är en observationsstudie med flera begränsningar, som att datan är självrapporterad, grupperna inte slumpmässigt utvalda, näringsstatus inte känt och att de inte haft tillgång till doser eller ingredienslistor. 

Studien är också finansierad av ett företag som utför hälsoanalyser och några av forskarna är kopplade dit. 

– Det gynnar ju dem om resultaten är bra. Men samtidigt måste datan få tala för sig själv. Det är en välgjord och stor studie med data från tre olika länder som sätter fingret på vilka vidare studier som behöver göras, säger Peter Bergman. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.