Idag avverkas 80% av den svenska skogstillväxten. ”Vi behöver skogen för att kunna tillgodose behovet av hållbara produkter i framtiden”, säger Johan Stendahl, docent i markvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Minskad skogsavverkning ger direkt klimatnytta

Uppdaterad
Publicerad

Dagens skogsbruk är kontraproduktivt för att minska Sveriges koldioxidutsläpp enligt en ny studie. Att spara våra träd skulle istället göra direkt klimatnytta.

Forskning visar att det svenska skogsbruket släpper ut stora mängder koldioxidutsläpp, vilket SVT:s serie Slaget om skogen har visat. Det bekräftar nu ännu en studie som publicerats i Environmental Research Letters.

Svensk skogsindustri menar ofta att skogsbruket är bra för klimatet, men med dagens strategier kommer denna nytta ses först om över 100 år. Att minska skogsavverkningen skulle däremot göra omedelbar klimatnytta, skriver forskarna vid Mittuniversitetet och Umeå universitet.

Klimatkrisen

– Dagens strategi kräver att vi kan acceptera ökade utsläpp under de närmaste 50 till 100 åren. Det skulle vi kanske klara med ett klimatsystem i balans, men i dag, när vi har höga och ökande koldioxidhalter – ja då är det en mycket farlig strategi, säger Göran Englund som är en av forskarna i ett pressmeddelande.  

Avverkar skog som fångar CO2

Resultatet av studien visar att ökad skogsavverkning är dåligt för klimatet både på kort och medellång sikt, över 50 år. Detta trots att biobränsle från skogsråvara samtidigt fasar ut fossila bränslen. Att låta träd stå kvar skulle däremot göra en snabb och omedelbar klimatnytta, visar den nya studien.

Den traditionella strategin inom svenskt skogsbruk är baserat på ett långsiktigt perspektiv. Dessa strategier innebär en potentiell klimatnytta om över 100 år. Men till dess kommer de positiva effekterna att överskuggas, skriver forskarna.

Anledningen är att skog avverkas medan den fortfarande tar upp mycket koldioxid. Skogen ersätts med kalhyggen – som istället släpper ut koldioxid.

En orimlig lösning

Frågan är en vattendelare bland skogsforskare, där ena sidan fokuserar på att bevara skogen som kol-lager medan andra sidan ser skogen som en resurs.

Johan Stendahl som är docent i markvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet anser att det är en ohållbar lösning att minska avverkningen av skogen eftersom efterfrågan på hållbara produkter av trä är så pass hög.

– Marknad och konsumtion är vad som driver hela skogsbruket. Har vi sug för dessa produkter så kommer vi istället att ta resurserna ifrån något annat land. Vi behöver skogen för att kunna tillgodose behovet av hållbara produkter i framtiden. Idén om att sluta avverka känns därför väldigt teoretisk och ologisk, säger Johan Stendahl.

Istället tycker han att vi bör fokusera på utvecklingen av hållbara alternativ.

– Vi får inte tappa fokus på de riktigt viktiga frågorna – fossilfrihet och att minska konsumtion och resande.

Se Slaget om skogen på SVTPlay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet