Den nya studiens resultat kan få stor betydelse för hur män med prostatacancer kan behandlas i framtiden. Foto: TT

Studie: Operation mer effektivt än hormoner vid prostatacancer

Att operera eller strålbehandla prostatacancer är betydligt mer effektivt än vad man tidigare trott.  För de som drabbats av svår prostatacancer är risken att dö nästan tre gånger större om man bara får hormonbehandling, jämfört med om man också genomgår ett kirurgiskt ingrepp. Det visar en ny studie från Karolinska institutet.

– Det absolut vanligaste är att de som drabbas av en svår prostatacancer enbart erbjuds hormonbehandling. Det på grund av att man inte tror att kirurgiska ingrepp har någon verkan ifall cancern har spridit sig. Men nu visar vår studie att de som också gjort ett kirurgiskt ingrepp eller strålbehandling lever betydligt längre, säger Peter Wiklund, professor och urulog på Karolinska institutet.

Kan få stor betydelse

68-åriga Örjan Klein är en av dem som drabbats av prostatacancer. Han hade inte alls känt av några symptom och för honom kom cancerbeskedet som en chock.

– Den första veckan var jag ganska lamslagen faktiskt. Man hinner tänka väldigt mycket på familjen barn och barnbarn, cancer är ett  starkt ord, och så många drabbas idag.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män i Sverige och behandlingsmetoderna är många. Nu visar en ny studie att risken att dö i prostatacancer nästan är tre gånger så stor för dem som enbart fått hormonbehandling, jämfört med dem som också gjort ett kirurgiskt ingrepp eller strålbehandling. 

Hormonbehandling otänkbart

1.400 män ingick i studien och forskarna kommer nu gå vidare med att göra en större internationell studie för att vara ännu säkrare på sambandet. Resultaten kan få stor betydelse för hur drabbade män kan behandlas i framtiden.

– Vi har i alla år trott att det inte lönar sig att behandla en tumörsjukdom som är väldigt avancerad. Så därför kan man säga att studien kommer revolutionera och förändra behandlingssättet för den här sjukdomen. Det kommer leda till att vi kommer göra mycket mer avancerade behandlingar mot prostatacancer, säger Peter Wiklund.

Även Örjan Klein fick flera val att ta ställning till. Men trots de biverkningar som finns i och med ett kirurgiskt ingrepp var hormonbehandlingen aldrig ett alternativ för honom.

– Jag känner flera vänner som har fått hormonbehandling som är borta idag. Nu är det 14 dagar sedan jag opererade mig och det känns jättebra. Man känner att man fått livslusten tillbaka faktiskt.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer