De så kallade NSAID-läkemedlen medför alla en viss riskökning när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. En ny studie visar nu att en verksam substans är värre än de andra. Foto: TT

Ny studie: Vanligt smärtstillande läkemedel kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom med 50 procent

Uppdaterad
Publicerad

Flera vanliga läkemedel mot smärta och inflammation medför en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Vid användning av diklofenak som finns i till exempel Voltaren ökar risken mest, uppemot 50 procent, enligt en ny stor studie.

Ipren, Voltaren och Pronaxen är storsäljande receptfria läkemedel och används mot smärta och inflammation. Den här gruppen läkemedel brukar kallas NSAID-läkemedel.

De här läkemedlen blockerar enzymet COX för att ge den smärtlindrande och inflammationshämmande effekten. Enzymet finns i två former, COX-1 och COX-2. En övervikt av COX-1 kan bidra till blodproppsbildning.  

En del verksamma substanser, som diklofenak, blockerar enbart COX-2 vilket ger en övervikt av COX-1 och därmed en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Risken är mindre med substanser som även blockerar COX-1, så som naproxen (till exempel Pronaxen) och ibuprofen (till exempel Ipren).

Ny riskbedömning

Europeiska läkemedelsmyndigheten har valt att göra en ny riskbedömning av NSAID-läkemedlen då allt fler studier varnar för allvarliga hälsoeffekter. I samband med beslutet publicerar ett danskt forskarlag nu en studie av diklofenak, substansen som tidigare pekats ut som den som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar mest.

Studien bygger på data från danska vårdregister. Forskarna har med hjälp av datan simulerat över 200 kliniska prövningar som varade under en månad vardera mellan åren 1996 till 2016. Totalt har de följt 6,3 miljoner fall där en uthämtning av recept på NSAID-läkemedel eller paracetamol (till exempel Alvedon) som inte tillhör samma läkemedelsgrupp gjorts.

50 procents högre risk

Resultaten visar att diklofenak kan bidra till uppemot 50 procents högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med att inte äta några läkemedel.

Om man jämför med ibuprofen eller paracetamol medför diklofenak 20 procents högre risk och i jämförelse med naproxen ligger riskökningen på 30 procent.

– Diklofenak är det mest använda NSAID-läkemedlet i både låg-, medel- och höginkomstländer. Vi tycker att det är dags att kännas vid riskerna och minska användningen av diklofenak. Det är ett stort problem att det finns receptfritt i många länder, säger Morten Schmidt, medicine doktor, läkare vid universitetssjukhuset Aarhus i Danmark och en av forskarna bakom studien.

”Läkare varnades men inte allmänheten”

Den absoluta riskökningen var störst hos de som redan hade en förhöjd risk eller redan insjuknat i hjärt- och kärlsjukdomar. Paul Hjemdahl som är överläkare och professor i klinisk farmakologi vid Karolinska institutet är inte förvånad över resultaten.

– Det här stämmer helt med min bild av litteraturen. I Danmark införde man recepttvång för diklofenak efter danska studier 2008. I Sverige varnades läkare för bieffekterna och ombads vara restriktiva, men allmänheten som kan köpa diklofenak receptfritt varnades inte. Användningen av diklofenak är onödigt stor eftersom de andra smärtstillande läkemedlen är minst lika effektiva och medför lägre risk, säger han.

Hellre paracetamol

Enligt Paul Hjemdahl bör man generellt vara försiktig med NSAID-läkemedel, speciellt om man lider av, eller har, en ökad risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. Man ska inta dem i så låg dos som möjligt och under så kort tid som möjligt.

– Det klokaste är att äta paracetamol. Det NSAID-läkemedel som är mest skonsamt ur hjärtsynpunkt är naproxen och i andra hand ibuprofen i låg till måttlig dos. Behöver man ytterligare smärtlindring kan man kombinera paracetamol med naproxen eller ibuprofen, säger Paul Hjemdahl.

Studien publiceras i British Medical Journal. Eftersom den är av observationell karaktär kan man inte dra säkra slutsatser om orsak och verkan. Forskarna framhåller att studien är större än tidigare studier och att den därför bör tas i beaktning vid kliniska beslutsfattanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.