Se när Greta Thunberg besöker Gästriklands skogar för att ta reda på hur effektiv trädplantering är för att motverka klimatkrisen. Foto: Dokumentärserien ”Greta: Lyssna inte på mig!”

Svensk forskning: Kan ta 30 år innan nya träd ger positiv klimateffekt

Uppdaterad
Publicerad

Att massplantera träd har presenterats som en klimatlösning för att minska koldioxid i atmosfären. Men svensk, ännu opublicerad, forskning visar att det kan ta flera decennier innan ny skog ger effekt. 

– I Mellansverige kan det ta 20-30 år efter plantering på ett kalhygge innan det betraktas som en kolsänka, säger forskaren Achim Grelle. 

På femton stationer i Sverige mäter forskare hur “skogen andas” det vill säga hur mycket koldioxid den tar upp respektive släpper ut. I den nya dokumentärserien “Greta: Lyssna inte på mig!” besöker Greta Thunberg stationen på Knottåsen i Gästrikland där forskaren Achim Grelle berättar om nya, hittills opublicerade, forskningsresultat. 

Genom att mäta kolflöden ovanför trädtopparna har man kunnat se att det kan ta upp till flera decennier innan nyplanterad skog på ett kalhygge börjar binda kol. Till en början blir det istället en källa till koldioxidutsläpp.   

– Det är mycket kol lagrat i marken som delvis släpps ut. Först efter 10-15 år är träden tillräckligt stora för att balansera utsläppet så att skogen visar ett nettoupptag igen, säger Achim Grelle, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Kolsänka efter 30 år 

Efter det följer ytterligare en period på upp till 15 år innan skogen har kompenserat för allt kol den har släppt ut och först då, upp till 30 år efter plantering, är utsläppsskulden betald och skogen bidrar långsiktigt till kolupptag igen, enligt Grelles forskning.

Undersökningen har gjorts där nyplantering skett på kalhyggen i mellersta Sverige. På annan typ av mark skulle processen till koldioxidupptag kunna gå fortare eller långsammare, menar Grelle.

Snabbare där skogsbrand härjat

Studien visade bland annat att i områden där skogsbrand härjat återgick skogen snabbare till att binda koldioxid.  Att massplantera skog på jorden som ett led i att motverka klimatkrisen är därför inget som Grelle avfärdar.  

–  Vi måste göra allt vi kan och skogsplantering är ett sätt att öka upptaget. Men det måste ske på rätt plats och på rätt sätt, menar Achim Grelle.

Vill du veta mer? Se hela dokumentären Greta: Lyssna inte på mig! i SVT Play eller lördagen 22 maj klockan 13:10 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.