En ensam segelbåt stävar fram genom en kraftig ansamling av cyanobakterier utanför Landsort i Stockholms skärgård i juli 2005. Nu har forskare upptäckt att slemmet kan se. Foto: TT

Ny upptäckt visar att vissa bakterier kan se

Publicerad

Alla bakterier är inte blinda som många trott. Tvärtom kan vissa av dem se sin omgivning på ungefär samma sätt som vi själva gör, enligt en studie.

I studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Elife, granskade forskarna hur cyanobakterier bär sig åt för att upptäcka ljus.

Cyanobakterier finns i hav och sjöar. De är fotosyntetiserande och behöver därför ljus för sin överlevnad. I dagligt tal brukar de kallas blågrönalger eftersom de bildar ett blågrönt slem när de förökar sig i stor omfattning – så kallad algblomning.

Forskarna upptäckte att bakterierna känner av både ljus och färger. De encelliga organismerna vet också vilken riktning ljuset kommer från. Hela bakteriecellen har sfärisk form och fungerar som en optisk lins i mikroformat.

Cellen är en halv miljard gånger mindre än ett mänskligt öga – vilket innebär att en högupplöst bild av ljuskällan fokuseras på cellens motsatta sida.

I laboratoriet kunde forskarna se att små tentakelliknande strukturer växte ut från bakterierna så fort de träffats av ljus. Med hjälp av tentaklerna sökte sig sedan bakterierna mot ljuskällan.

Enligt forskarna är bakteriecellen sannolikt det minsta och äldsta ögat på jorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.