Forskarna har nu kunnat se en mer detaljerad bild av den nyfödda universumet än någonsin. Bilden visar den kosmiska bakgrundsstrålningen från när universum var endast 380 000 år gammalt. Foto: ESA and the Planck Collaboration

Nya bilden från universums födelse

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har tittat ända tillbaka tillbaka till universums födelse. Och vad man har hittat kan vara tecken på spår av ett gammalt universum i vårt eget.

Europeiska rymdorganisationens (ESA) höll på torsdagsförmiddagen en presskonferens från Paris där resultaten från satelliten Planck, som har analyserat den kosmiska bakgrundsstråningen från tiden strax efter Big bang, presenterades.

Bland annat väcktes en mycket kittlande fråga: kan det vara så att det finns fler än ett universum? Möjligen har forskarna hittat spår efter ett sånt i de bilder som Planck-satelliten skickat hem till oss.

Det är dock än så länge bara en kvalificerad gissning från forskarnas sida, och analyserna av resultaten lär pågå länge.

Vad satelliten och forskarna däremot med säkerhet har hittat är att andelen vanlig materia (som utgör dig, mig och allt vi kan se) och så kallad mörk materia i universum är större än man tidigare trott – vilket betyder att andelen av den mystiska mörka energin är mindre.

– Universum består av aningen mindre andel av det mystiska stoft som vi inte förstår, jämfört med vad man tidigare trott, sa George Efstathiou, en av forskarna som studerat bilderna, på presskonferensen.

Äldre än äldst

Det i sin tur innebär att universum inte expanderar som snabbt som man trott – vilket betyder att universum är 80 miljoner år äldre än man tidigare uppskattat.

– Vi blev alla helt plötsligt 80 miljoner år äldre, sa George Efstathiou.

Lars Bergström är kosmolog på Stockholms universitet, och han menar att resultaten i stort stämmer med de grundläggande modellerna vi har över hur universum fungerar.

– Det är en imponerande karta över hur universum såg ut som liten bebis, säger han till SVT.

Läs SVT:S liverapportering från presskonferensen här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.