Nya erfarenheter får hjärnan att växa

Uppdaterad
Publicerad

Ju mer aktiv och nyfiken man är desto mer växer hjärnan. Passivitet får hjärnan att åldras snabbare. I alla fall hos möss, visar ny forskning.

Det är tyska forskare som låtit genetiskt identiska möss vistas i en stimulerande miljö med många möjligheter till nya erfarenheter. Och de fann då att de möss som var aktiva fick nya hjärnceller samtidigt som de hjärnceller de hade åldrades långsammare. Hos de möss som var mer passiva såg forskarna att hjärnan åldrades snabbare.

Det är känt sedan tidigare att den vuxna hjärnan fortsätter att växa med de nya utmaningar den ställs inför och det är kopplat med hur personligheten utvecklas och beteendet.

Forskarna vid bland annat Centrum för regenerativa behandlingar i Dresden CRTD, och Max Planck institutet för människans utveckling i Berlin ställde sig frågan varför inte enäggstvillingar var mer lika, ens när de växt upp i samma miljö. De ville också veta vilket samband det fanns mellan individers erfarenhet och deras hjärnstruktur.

40 möss med identisk genuppsättning

För att ta reda på det lät de 40 genetiskt identiska möss vistas i samma stimulerande miljö med så många möjligheter till olika aktiviteter att de skulle kunna samla på alldeles egna individuella erfarenheter. Varje mus utrustades med ett micro-chips som sände elektromagnetiska signaler. På det sättet kunde forskarna få fram mössens aktivitetsprofil och få reda på hur aktiva mössen varit.

Resultatet blev att mössen uppvisade mycket olika betendemönster trots att de hade samma arvsmassa och levde i samma miljö. De visade sig reagera mycket olika på den miljö som omgav dem. Och under de tre månader som experimentet pågick ökade dessutom skillnaderna mellan mössen. Och frågan är väl varför det blev så när mössens arvsmassa var densamma?

Hjärnan utvecklas i förhållande till aktiviteten

– Mössen är lika men de är inte identiska, säger Martin Ingvar, professor och hjärnforskare vid Karolinska institutet.

Olikheterna förstärks dessutom av omgivningen. I det här fallet har man bara släppt in de här mössen till en möjlig till aktivitet och sedan studerat vilken aktivitet de har haft. Då visar det sig att hjärnan utvecklas i förhållande till den aktiviet de har haft.

Det visade sig också att de möss som var aktiva från början blev mer aktiva med tiden och fick därför ökande erfarenheter.

I deras hjärnor bildades det också allt fler nya hjärnceller och de hjärnceller de hade åldrades långsammare. Hos de möss som var passiva åldrades hjärnan i stället fortare.

De nya cellerna bildades framför allt i den del av hjärnan som heter hippocampus och det gör att hjärnan lättare anpassar sig till ny kunskap och erfarenheter.

Viktigt att ha kul

Så, vad har vi människor att lära av det här resultatet? Ska vi lösa fler korsord eller fler sudoku eller ge oss ut i världen och upptäcka nya saker för att få en bättre fungerande hjärna? Nej, säger Martin Ingvar.

– Här gäller de gamla vanliga råden: äta rätt, inte slå på hjärnan, inte dränka den i sprit eller stressa ihjäl den och röra på oss. Vi ska använda den och vi ska ha kul! Och en av de bästa förutsatsen för hur det ska gå för oss i livet är att vi har ett sammanhängande socialt nätverk som vill oss väl medan vi är små.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.