Teleskopet Hubble kan se lite i infrarött, som på bilden längst till höger, och det ger en fingervisning av hur James Webb kommer kunna se universum – fast bättre. Foto: Nasa

Nya superteleskopet som kan förändra hur vi ser på universum

Uppdaterad
Publicerad

I december kommer det mest kraftfulla rymdteleskopet någonsin att skjutas upp. James Webb kommer kunna studera planeter utanför vårt solsystem med en tidigare osedd detaljrikedom, och till och med studera om deras atmosfärer innehåller tecken på liv. 

James Webb Space Telescope (JWST) har utvecklats av NASA, ESA och Canadian Space Agency och kommer bli det dyraste och mest avancerade rymdteleskopet som någonsin skapats. Teleskopet kan sägas vara uppföljaren till det berömda Hubble-teleskopet som sköts upp 1990.

Om allt går som planerat kommer superteleskopet skjutas upp från rymdbasen i Franska Guyana den 18 december. Sedan kommer den bege sig mot sin slutdestination: En omloppsbana runt solen, cirka 1,5 miljoner kilometer från jorden.

Och förhoppningarna är stora. Det finns fyra vetenskapliga mål som forskarna hoppas uppnå:

  • Leta efter ljus från universums första stjärnor och galaxer
  • Studera formationen och utvecklingen av galaxer
  • Förstå formationen av stjärnor
  • Studera planeter och livets ursprung

Kanske till och med kan svara på frågan om vi är ensamma i universum eller inte

Med hjälp av teleskopet hoppas forskarna kunna studera planeter som kretsar kring andra stjärnor än solen. Detta ökar möjligheten att hitta planeter som liknar jorden – och kanske få svar på frågan om det finns tecken på liv någon annanstans i universum.

Det som gör James Webb-teleskopet unikt är bland annat förmågan att se infrarött ljus. Hör forskare förklara hur det fungerar och vilka svar man hoppas att det nya teleskopet ska ge i videon ovan.

James Webb Space Telescope

  • Teleskopet har en spegel med en diameter på 6,5 meter (Hubbles är endast 2,4 meter)
  • Värmeskydden på teleskopets undersida är lika stora som en tennisplan. De är ihopfällda under uppskjutningen och kommer sedan vecklas ut.
  • Det finns inte mindre än 344 ”kritiska moment” som måste klaffa för att allt ska fungera.
  • Superteleskopet är planerat att skjutas upp med hjälp av en Ariane 5-raket. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.