Forskaren Vicent Pelenchano visar det nya snabbtestet. Foto: TT/SVT

Nytt coronatest ska ge svar på 30 minuter

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på Karolinska institutet har tillsammans med forskare i Kina utvecklat ett covid-19-test som på bara en halvtimme visar om man har en aktiv covid-19-infektion – genom att visa gult eller rosa.

Dagens tester för att se vem som är smittad letar efter virusets arvsmassa. Det kräver avancerad utrustning, bland annat en så kallad genkopiator, eller PCR-maskin.

Det nya testet kräver inga krångliga apparater. Det räcker med några provrör, reagenser och en balja med varmt vatten. I provrören startar en reaktion som masskopierar delar av virusets arvsmassa. Efter en halvtimme kommer svaret.

Coronapandemin

– Eftersom det är så simpelt kan testet göras i hemmet, vilket är mycket billigare. Våra uträkningar visar att det kommer kosta 1-2 euro per test så det kommer bli något som många vill ha tillgång till, säger Rebecca Howard, biokemist på Stockholms Universitet som just nu arbetar med att ta fram det protein som behövs för det nya snabbtestet.

”Stor träffsäkerhet”

Det nya testat har utförts på 248 prover från covid-19-patienter i Kina, varav 89,9 procent var positiva. De återstående 10 procenten bedömdes ha så pass låga virusnivåer att de gav negativa utslag, enligt studien som publicerats i Clinical Chemistry. Träffsäkerheten är i nivå med de PCR-tester som används av vården och Folkhälsomyndigheten i Sverige, menar Vicent Pelechano.

Tekniken kan kombineras med en indikator för PH-värde så att lösningen ändrar färg från rosa (basiskt) till gul (surt) om provet är positivt för SARS-CoV-2.

– Färgindikatorn gör det extremt lätt att se om ett prov är positivt eller negativt, och det kan vara avgörande om man saknar specialiserad utrustning som kan avläsa reaktionen, säger forskaren Vicent Pelechano i ett pressmeddelande.

Ska testas i Sverige

Nu pågår ytterligare forskning vid bland annat Karolinska universitetssjukhuset, där tester ska göras på svenska patienter. 

– Vi har visat att den här tekniken fungerar under optimala förhållanden i labbet, och vi har sett lovande resultat från de första studierna på patienter i Kina. Nu behöver vi dock säkerställa att testet fungerar även i andra förhållanden, som till exempel på covid-19-patienter i Sverige, säger Vicent Pelenchano, författare till studien, i ett pressmeddelande.

Han säger också till SVT att testet i princip är färdigt för lansering och användning, men det som väntar för att det ska bli verklighet är tillstånd och produktion.

Läkemedelsverket har tidigare varnat för de hemmatesterna av låg kvalitet som hittills sålts på internet, men detta är ett test som använder en annan teknik och kan om de vetenskapliga analyserna hittills håller vad de lovar därför bli ett hemmatest med den träffsäkerhet som krävs.

Studien är publicerad i Clinical Chemistry.

Har använts för att spåra magsjukebakterier

Samma slags snabbtest har tidigare använts bland annat för att spåra magsjukebakterier i kycklingkött och kallas för loop-mediated isothermal amplification (LAMP). Forskarna har nu anpassat tekniken för just coronaviruset. 

Tekniken gör det möjligt att masskopiera virusets arvsmassa inom loppet av 20 till 40 minuter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet