Foto: TT

Nytt klimatutkast presenteras

Uppdaterad
Publicerad

Det franska ordförandeskapet har presenterat det slutliga utkastet till klimatavtal för de 195 ländernas delegationer. Nu väntar ett intensivt arbete innan länderna kan enas om ett slutgiltigt avtal.

– Vi är nästan framme. Det här avtalet ska hålla den globala uppvärmningen väl under två grader och gärna ner till 1,5 grader, säger mötets ordförande, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius.

Finansieringen ska också skalas upp till 2025. De 100 miljarder dollar som tidigare nämnts till 2020 är bara botten på finansieringen, enligt Fabius. Det ska också bli revisioner av ländernas klimatlöften vart femte år.

#vårtklimat

Fabius kallar utkastet för det slutliga avtalsutkastet.

– Det här är en balanserad text, som är görbar, legalt bindande och ambitiös. Det ska inte bli en upprepning av Köpenhamn, säger Fabius.

”Hela världen lyssnar på oss”

Han varnar för att förtroendet skulle vara oåterkalleligen förstört om mötet misslyckas med att anta avtalet.

– Om vi skulle misslyckas i dag, hur ska vi då kunna återuppbygga hoppet?

Även FN:s Generalsekreterare Ban Ki Moon och Frankrikes president Francois Hollande var med på scenen vid presentationen.

– Låt oss nu avsluta det här jobbet. Hela världen lyssnar på oss, säger Ban Ki Moon.

”Succé för klimatet”

– Nu måste vi ta det sista steget. Det är ett ambitiöst och realistiskt avtal, säger Frankrikes president.

Hollande menade också att avtalet inte kommer att vara perfekt för alla, men att det ändå kommer att innebära en succé för alla länder eftersom det är en succé för klimatet att man kan enas.

– Ni måste ta den här möjligheten att fatta beslut i dag. Det är vad världen behöver, avslutar Hollande.

Ett nytt möte med alla länder är annonserat till 15.45 då avtalet kan komma att antas.

Fakta: Tvågradersmålet

  • Det så kallade tvågradersmålet, som innebär att begränsa uppvärmningen på jorden till högst två grader Celsius jämfört med genomsnittstemperaturen runt 1880, är i dag huvudmålet för FN:s klimatförhandlingar.
  • Det dröjde dock länge innan så blev fallet. De första varningarna om att två grader kunde vara en farlig gräns att passera kom redan i mitten av 1970-talet, men inte förrän 20 år senare, 1996, fick dessa effekt då Europas miljöministrar enades om att uppvärmningen inte bör tillåtas gå längre än så.
  • Övriga länder var ännu svårare att övertyga. Tvågradersmålet accepterades i sin helhet först år 2010, vid FN:s klimatmöte i Cancun i Mexiko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet