Foto: Martina Holmberg / TT

Nytt test ska avslöja värdelös medicin

Publicerad

Metformin är den vanligaste medicinen mot typ 2-diabetes. Men hela 30 procent av patienterna har ingen nytta av tabletterna. Nu har svenska forskare utvecklat ett blodprov som på förhand kan visa om medicinen kommer att fungera eller inte.

Läkarnas första råd till en person som får diagnosen typ 2-diabetes är att försöka äta nyttigare och motionera mer. Om inte det räcker för att sänka blodsockret skriver de ut tabletter med metformin. I fjol tog nästan 360 000 svenskar medicinen.

Tyvärr visar det sig ibland att behandlingen är värdelös. Hela 30 procent av patienterna har ingen effekt –  bara biverkningar. Och en ungefär lika stor andel drabbas av diarré och andra magbesvär. Fem procent slutar med medicinen på grund av alla biverkningarna.

– Vi har utvecklat ett sätt att ta reda både på vem som kommer att ha nytta av medicinen och vem som kommer att få ont i magen, säger Charlotte Ling, professor i diabetes och epigenetik vid Lunds universitet.

Farligt med medicin som inte biter

Idag brukar det ta flera månader att utreda om metformin fungerar för en viss patient. Varje dag med högt blodsocker innebär en ökad risk för komplikationer som hjärtinfarkt, stroke och njursjukdomar. 

Det nya testet kan ge besked redan på förhand, enligt en rapport i tidskriften Science Translational Medicine. I ett blodprov kartlägger forskarna så kallade epigenetiska markörer, kemiska förändringar på dna-molekyler som bland annat avgör om en viss gen är aktiv eller inte. Charlotte Ling och hennes medarbetare har patenterat testmetoden.

– I bästa fall tror jag att den kan börja användas kliniskt om fyra år, säger hon.

Anna Krook, professor i integrativ fysiologi vid Karolinska institutet, har tagit del av resultaten.

– Jag tycker att det är en elegant studie. Helt klart ett steg på vägen mot mer individanpassad vård, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer