Forskarna har undersökt 12 jordgubbsfält runtom i Skåne. I de som odlades konventionellt så pollinerades 17 procent av blommorna. I de ekologiska odlingarna var motsvarande siffra 45 procent. Både avkastningen av odlingen och kvaliteten på gubbarna i de ekologiska odlingarna var bättre.
För ett hållbart jordbruk
– Resultatet visar att pollinationstjänsten gynnas av ekologiska odlingsmetoder, vilket är en viktig faktor vid utvecklingen av ett hållbart jordbruk, säger Georg Andersson, doktorand i miljövetenskap, Lunds universitet.
Och de positiva effekterna tycks sträcka sig längre ändå. Samma studie visar att både kvaliteten och kvantiteten på bären ökade påtagligt inom en två- till fyraårsperiod från det att gården KRAV-märkts.
Dubbelt så bra pollinering
Pollinerande insekter, som är livsviktiga för odlingen av många frukter och grönsaker, hotas av ett allt intensivare jordbruk. Men problemet med försämrad pollinering har fått mer och mer uppmärksamhet under de senaste åren.
Ett intensivt jordbruk där naturliga livsmiljöer för insekter blir allt mer sällsynta minskar den biologiska mångfalden i landskapet, och detta har utpekats som ett hot mot pollinerande insekter. Den här forskningen visar att pollineringen av jordgubbar fungerar mer än dubbelt så bra i ekologiskt jordbruk jämfört med konventionell odling.
Annelie Larsson och Olof af Wåhlberg, SVT Vetenskap