Nyupptäckta fördelar med ekologisk odling

Uppdaterad
Publicerad

Ekologiska odlingsmetoder är välkända för att göra gott för den biologiska mångfalden. Nu visar forskning från Lund att ekologisk odling medför ytterligare fördelar, pollineringen tycks nämligen påverkas positivt.

Forskarna har undersökt 12 jordgubbsfält runtom i Skåne. I de som odlades konventionellt så pollinerades 17 procent av blommorna. I de ekologiska odlingarna var motsvarande siffra 45 procent. Både avkastningen av odlingen och kvaliteten på gubbarna i de ekologiska odlingarna var bättre.

För ett hållbart jordbruk

– Resultatet visar att pollinationstjänsten gynnas av ekologiska odlingsmetoder, vilket är en viktig faktor vid utvecklingen av ett hållbart jordbruk, säger Georg Andersson, doktorand i miljövetenskap, Lunds universitet.

Och de positiva effekterna tycks sträcka sig längre ändå. Samma studie visar att både kvaliteten och kvantiteten på bären ökade påtagligt inom en två- till fyraårsperiod från det att gården KRAV-märkts.

Dubbelt så bra pollinering

Pollinerande insekter, som är livsviktiga för odlingen av många frukter och grönsaker, hotas av ett allt intensivare jordbruk. Men problemet med försämrad pollinering har fått mer och mer uppmärksamhet under de senaste åren.

Ett intensivt jordbruk där naturliga livsmiljöer för insekter blir allt mer sällsynta minskar den biologiska mångfalden i landskapet, och detta har utpekats som ett hot mot pollinerande insekter. Den här forskningen visar att pollineringen av jordgubbar fungerar mer än dubbelt så bra i ekologiskt jordbruk jämfört med konventionell odling.

Annelie Larsson och Olof af Wåhlberg, SVT Vetenskap

Förutsättning för midsommartårtan

Pollinering är en så kallad ekosystemtjänst – saker som våra ekosystem ägnar sig åt mer eller mindre spontant och som vi människor drar nytta av. Att de grödor vi odlar pollineras är en förutsättning för att de ska kunna få frukt – i det här fallet jordgubbar.

Insekterna som bär med sig pollen från en blomma till en annan är alltså själva grundförutsättningen för att vi ska kunna äta jordgubbstårta på midsommar.

Mer om pollinering

För att fröet skall kunna bildas och gro krävs i de flesta fall att pollen har kommit i kontakt med den papillära delen, alltså en befruktning. Vid kontakt sker det vi kallar för pollinering. Pollineringen kan ske i huvudsak på två sätt, med vinden eller med hjälp av djur, pollinatörer.

Genom att söka föda (i form av pollen och/eller nektar) överför pollinatören pollen från växtens hanorgan, ståndarna till honorganen, pistillen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.