Foto: Privat

Ögonbrynen blev gröna efter 3D-tatueringen

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste halvåret har Hanna levt med gröna ögonbryn. I våras gick hon till en salong för en så kallad 3D-tatuering av ögonbrynen. Men behandlingen gick fel och de utlovade bruna täta ögonbrynen blev i stället två gröna streck.

Det som kallas för 3D-ögonbrynstatuering är en kosmetisk tatuering som innebär att man rispar små streck i olika riktningar för att det ska se ut som hårstrån. Till skillnad från en traditionell tatuering läggs tatueringsfärgen inte lika djupt och efter några år får man fylla på färgen igen.

– Jag ville göra behandlingen eftersom jag har så få strån kvar i mina ögonbryn, säger Hanna som vill vara anonym.

Skönhet utan skydd

Går inte att dölja

Hon är i femtioårsåldern, från Göteborg, och har några mycket tuffa månader bakom sig. Hon har mått mycket dåligt och har knappt velat gå ut. Hanna har försökt allt för att dölja de gröna ögonbrynen utan att lyckas.

– Jag har prövat med en massa olika sorters smink med det täcker inte, så jag får ha på mig både keps och solglasögon. Jag vill inte att folk ska stirra och skvallra, säger hon.

Hanna tyckte att hon hade kollat upp salongen noga innan hon bestämde sig för att gå dit. Hon sökte, men hittade inga anmälningar mot behandlaren.

– Den låg i ett fint område i den rikare delen av Göteborg. Det såg bra ut där inne och de hade många kunder. Jag tänkte att här kan man inte fuska, här är det säkert. Jag frågade säkert tio gånger om det fanns några risker men fick bara lugnande svar.

Under ingreppet märkte Hanna att behandlaren inte gjorde så som hon hade läst att man skulle göra. Hon fick en olustig känsla i magen och ifrågasatte behandlaren, men fick svaret att denna jobbat med kosmetiska tatueringar i flera år och att alla har olika tillvägagångssätt.

Huden ramlade av

Några dagar efter behandlingen ramlade huden vid ögonbrynen av och Hanna upptäckte till sin förskräckelse att det som skulle vara brunt istället blivit grönt.

– När behandlaren såg mig sa hon herregud, herregud det här ska inte hända! 

Hanna har inte fått någon förklaring varför det blev så här. Hon tror att tatueraren använt fel färg och att hon inte hade rätt kompetens för ingreppet.

– Först ville hon varken be om ursäkt eller betala tillbaka de 4.500 kronor som behandlingen kostade. Jag fick bråka till mig pengarna, säger Hanna.

Dyra laserbehandlingar

För att bli av med det gröna måste Hanna genomgå flera smärtsamma laserbehandlingar som kostar 1.500 kronor per gång.

– Jag måste göra mellan tre till tio behandlingar. Det blir mycket pengar och det är väldigt obehagligt när det luktar bränt och gnistrar så nära ögonen.

Hanna strider fortfarande för att behandlaren ska betala laseringreppen och hon är arg över att kontrollen av den här typen av verksamhet är så dålig och att konsumentskyddet är så svagt.

Falsk trygghet

– Man hör ofta varningar att man inte ska göra skönhetsbehandlingar utomlands för att det är farligt. Men det är lika illa i Sverige. Man vaggas in i en falsk säkerhet för att man tror att allt är så kontrollerat här, men jag har lärt mig att det absolut inte finns några garantier någonstans.

Har man inte ett eget ansvar att kolla upp behandlarna när man väljer att göra den här typen av ingrepp?

– Jo, men jag försökte ju leta upp information om salongen och om riskerna, men det är jättesvårt. Det borde finnas en statligt godkänd utbildning och papper på att behandlaren har rätt kompetens och att de använder rätt färger. Man borde också ha bättre tillsyn och krav på att behandlarna har försäkringar om något går snett.

Hanna berättar att hon inte skäms för sitt beslut att göra behandlingen, men att det händer att hon anklagar sig själv för det som har hänt.

– Det är behandlaren som ska skämmas, men tyvärr är det jag som måste dölja ansiktet, säger hon uppgivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet