Tobaksrökning kan påverka astma hos barnbarnen. Foto: Tomasz Sienicki/Wikimedia Creative Commons (3.0)

Ökad risk för astma om din mormor rökte när hon var gravid

Publicerad

Risken för att du ska drabbas av astma är 20 procent större om din mormor rökte under sin graviditet. Det enligt ny forskning från Umeå universitet.

Det är sedan tidigare känt att kvinnor som rökt under sin graviditet oftare får barn som drabbas av astma. Men enligt den nya studien ökar även risken för att barnbarnen ska utveckla denna typ av luftvägsbesvär om mormodern rökte under sin graviditet.

– Det är ju sedan tidigare känt att mammas rökning under graviditeten kan påverka fostret. Men att risken blir så mycket större om mormodern rökte när hon var gravid, det är förvånande, säger Bertil Forsberg, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Följt 66 000 barn

Den registerbaserade studien går tillbaka till 1980-talet. Forskarna har följt över 66 000 barn och hävdar att barnbarn till mormödrar som rökte under graviditeten löper 20 procent större risk för att utveckla astma.

Enligt studien kvarstår denna förhöjda risk även om mamman sedan inte röker under sin graviditet. Forskarna hävdar att resultatet visar att mormors rökning under graviditeten till och med verkar ha större betydelse för barnets risk att utveckla astma än om mamman röker under sin graviditet.

Kan vara nikotinet

Enligt Bertil Forsberg kan en förklaring till att den förhöjda astmarisken hos barnbarnen ligga i att cigarettrökning leder till förändringar i hur vissa gener uttrycks. Sådana så kallade epigenetiska förändringar kan föras vidare till kommande generationer och påverka risken för sjukdom.

– Det vi vet är att rökning under graviditet leder till lägre födelsevikt hos barnet, vilket i sin tur leder till ett högre BMI i vuxen ålder, vilket i sig är en riskfaktor för astma. Men även när man tar hänsyn till det så är risken större.

Men vad det är i cigaretterna som gör att risken för astma ökar hos barnbarnen, det är fortfarande okänt. Enligt Bertil Forsberg är nikotinet intressant, och forskarna vill nu även studera om det kan finnas liknande konsekvenser av snus och e-cigaretter.

– Vi vill undersöka om det finns samma effekter av till exempel snusning, och även titta på den manliga linjen, alltså fädernas rökvanor, säger Bertil Forsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.