Risken att få en hjärtinfarkt på julafton är större än på vardagar. Nu är forskare på Lunds universitet nära att hitta förklaringen till varför. Foto: SVT

Ökad risk för hjärtinfarkter på julafton

Uppdaterad
Publicerad

Risken för att drabbas av en hjärtinfarkt på julafton är nästan 40 procent större än på en vanlig vardag. Varför det är så är forskare på Lunds universitet nu nära att hitta förklaringen till.
– Om vi känner till vad som utlöser hjärtinfarkter då kommer vi även förstå underliggande mekanismer och kunna hitta behandlingar eller sätt att förebygga det hela, säger Tomas Jernberg, överläkare och kardiolog Danderyds sjukhus.

Forskare på Lunds universitet har tittat på 283 000 hjärtinfarkter, det är alla fall i Sverige från 1998 till 2013. I studien kunde dom se en femton procent förhöjd risk för att drabbas av hjärtinfarkt under hela vecka 52. Och på självaste julafton ökade risken ytterligare. Då drabbades i genomsnitt 69 personer, att jämföra med 50 personer som i genomsnitt drabbas en vanlig vardag.

– Vi tror väl att det har att göra med att det är en ökad psykisk stress i samband med jul, det är mycket som ska hända då. Vi tror det kan ha att göra med sociala saker, att det väcker starka känslor, både glädje och sorg, säger Tomas Jernberg.

Frågor om sex och snöskottning

Men snart behöver forskarna inte tro längre. För i studien har personer som drabbats av hjärtinfarkt på julafton fått svara på frågor om den aktuella dagen. Skottade de snö, hade de haft sex och på vilket humör befann de sig i? 

Enkätsvaren analyseras nu och när det är klart kommer forskarna veta mer om vad som utlöser hjärtinfarkterna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer