Farligt eller inte? Forskarna vill ha fler studier om hur fotbollsnicken påverkar hjärnan. Foto: TT Bild/Darryl Dyck

Oklar risk vid fotbollsnick

Uppdaterad
Publicerad

Vanligtvis försöker man undvika smällar mot huvudet, men att nicka en fotboll tycks vara ett undantag. Nu efterfrågar forskare fler studier om hur upprepade nickningar kan påverka hjärnan.

Det är kanadensiska forskare som nu gjort en sammanställning av ett flertal studier som undersöker hur fotbollsspelare kan påverkas av att nicka bollen. Vissa av de studier som undersökts visade att nedsatt kognitiv förmåga förekom hos fotbollsspelare som ofta nickade bollen.

Till exempel visade en av studierna att försvars- och anfallsspelare presterade sämre på kognitiva tester än målvakt och mittfältare, som inte nickade bollen lika ofta. Forskare diskuterade också om det bör införas restriktioner för när och hur ofta barn ska få nicka.

Men alla forskare är inte eniga om de potentiella riskerna.

– Det finns inget starkt vetenskapligt belägg för att det är farligt att nicka, säger Catharina de Boussard som är överläkare vid rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken i Stockholm. Hon har läst sammanställningen och håller med de kanadensiska forskarna om att problemet bör utredas mer innan tydliga slutsatser kan dras.

Svårbedömda långtidseffeker

– Långtidseffekter är svårbedömda eftersom det är så mycket som kan påverka. Livsstil och alkoholintag till exempel. Sen kanske man även har fått ytterligare slag mot huvudet, säger Catharina de Boussard.

Sammanställningen lyfter även att de främsta orsakerna till allvarligare skador och hjärnskakning beror ofta på kollision med andra spelare eller fall med huvudet mot marken.

– Det viktigaste är att förebygga huvudtrauma genom att till exempel utbilda både spelare och tränare i hur skador bör hanteras och hur länge man bör vänta innan man börjar träna igen efter en hjärnskakning, säger Catharina de Boussard.

Hon tycker att det handlar om sunt förnuft att undvika smällar mot huvudet och att det är dumt att uppmana till tufft spel med risk för huvudtrauma. Men risken för att nickning av bollen är skadligt tonar hon ned.

– Det är onödigt, vårt huvud är ömtåligt.

De kanadensiska forskarnas artikel publiceras i veckans nummer av Brain Injury.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer