Produktion av skifferolja i North Dakota, USA. Foto: Neil Kremer

Prisras stöper om oljemarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Amerikansk oljeboom bakom prisfall. Men åsikterna går vitt isär om oljans framtid.

Det omfattande prisfallet på olja har tagit världens experter på sängen. Sedan sommaren 2014 har priset på råolja mer än halverats, från över 100 dollar fatet till idag runt 50.

Under tisdagen presenterade det internationella energiorganet IEA sin första rapport efter prisraset. I rapporten beskrivs utvecklingen som ett skifte: ”Kraschen i oljepris kommer att få oljemarknaden att svara på ett sätt som utmanar traditionellt tänkande”, kommenterar IEA i sitt pressmeddelande.

– Det som är förvånande är inte att vi haft ett prisfall, utan omfattningen och att fallet fortsatt stadigt under ett halvår, ända tills för några veckor sedan, kommenterar Daniel Spiro, ekonom med fokus på prisutveckling för olja och naturresurser vid Oslo universitet.

Från slut för ”billig” olja till prisras

Prisfallet kommer efter flera år av historiskt höga priser. Med undantag för ett tillfälligt fall runt finanskrisen 2008-9 har oljepriset stigit kraftigt under hela 00-talet, och legat runt 100 dollar fram till sommaren 2014. Detta kan jämföras med 90-talets priser runt 20 dollar fatet.

En del forskare har betraktat de höga oljepriserna som ett tecken på Peak Oil, alltså att den globala oljeproduktionen ligger nära toppen för vad som är geologiskt möjligt att utvinna per dag. Andra har betvivlat tesen om Peak Oil och hävdat att höga priser enbart kommer att driva fram ny, om än dyrare, oljeutvinning.

Rent faktiskt visar data som IEA:s att produktionen av lättutvunnen, så kallad konventionell olja sedan flera år redan tycks ha nått sin topp – runt 70 miljoner fat per dag. Men under de senaste åren har introduktion av dyrare, så kallad okonventionell olja – som kanadensisk oljesand och framför allt amerikansk skifferolja – kompenserat för tappet och fått den sammanlagda världsproduktionen att öka något, till ungefär 74 miljoner fat per dag.

Amerikansk skifferolja avgörande

En vanlig bild i branschen har därför varit att den ”billiga” oljans era är över. Frågan är om den bilden nu omkullkastats av det kraftiga prisfallet. Kjell Aleklett, Uppsalaprofessor och en av de ledande forskarna bakom teorin om Peak Oil, tillhör de som inte tror det:

– Man ska komma ihåg att idén om vad som är ”billig” olja idag skiljer sig markant från för 15-20 år sen. Under 90-talet var ett pris runt 10-15 dollar ”billig” olja. Nu kallas 50 dollar billigt. Det ansågs som skyhögt då, kommenterar Aleklett.

Enligt IEA:s färska rapport är expansionen för skifferolja en avgörande faktor bakom prisfallet. Tillsammans med nedskruvade förväntningar på världens tillväxt och oljekonsumtion har oljeboomen i USA lett till en obalans, med tillfällig överkapacitet i oljeproduktionen. En annan betydande faktor är enligt IEA att OPEC och Saudiarabien inte – som många förväntat sig – försökt motverka prisfallet genom att minska sin produktion.

Historisk förändring av OPEC

Ett sätt att beskriva utvecklingen på är att OPEC tillfälligt släppt sin roll som priskartell och så kallad ”swing producer”. Istället har man fortsatt att producera olja för fullt och låtit marknaden sköta prissättningen.

– Om OPEC-länderna också fortsättningsvis kommer att producera för fullt så är det en historisk förändring. I praktiken förlorar organisationen i så fall sin betydelse, säger Aleklett.

Det har förekommit åtskilliga geopolitiska spekulationer kring OPEC:s agerande. Det som är klart är att prisfallet hämmar dyrbara investeringar, skadar producenter av svårutvunnen olja – och oljeexporterande länder som lutat sig mot ett högt oljepris. Ryssland är ett sådant land. Enligt IEA står Ryssland nu inför en ”perfekt storm”, med fallande oljeproduktion som följd. Kanadas oljesand är ett annat exempel. Och – i oklar omfattning – USA:s skifferolja.

– Man kan bara spekulera i varför OPEC gör så här. Men en intressant hypotes är att Saudiarabien oroar sig för det som kallas ”demand destruction”, alltså konkurrens från alltfler alternativ till deras lättutvunna, billiga olja. Framför allt från skifferolja. Men det kan också handla om mer långsiktiga hot från förnyelsebara alternativ. Eller en kombination. Genom att låta priset falla hoppas man slå undan benen för konkurrenterna, säger Daniel Spiro.

Växande hot om ”stranded assets”

Det finns en snabbt växande diskussion inom energibranschen om det som kallas ”stranded assets” – det faktum att merparten av världens fossilreserver inte kan utvinnas om världen skall undvika allvarliga klimatförändringar. Nya beräkningar som presenterades i tidskriften Nature i januari visar att 80 procent av världens kolreserver och en tredjedel av världens oljereserver inte kan nyttjas, åtminstone inte innan 2050.

Med förnybar energi på frammarsch, och ett nytt globalt klimatavtal i sikte under 2015, ställs frågan alltmer på sin spets: Vem kommer att sitta med Svarte Petter om den här typen av strandade tillgångar blir verklighet? Billigast för världen vore enligt Nature-artikeln om i princip all okonventionell olja lämnas i backen. Men också närmare 40 procent av oljan i Mellanöstern.

Tomas Kåberger, tidigare chef för Energimyndigheten och numera energi- och miljöprofessor vid Chalmers, tillhör de som ser oljeprisfallet och OPEC:s agerande som ett tecken på en fossilbransch i gungning.

– Jag tror att vi bevittnar konsekvenserna av en teknisk utveckling som snabbt håller på att göra energi billigare, och framför allt då förnybar energi. Det är en förändring på bred front: Billigare el från sol och vind, allt billigare elbilar, allt energisnålare fossildrivna bilar. Det här är ett skifte som få trodde var möjligt för bara några år sen. Och det minskar utsikterna rejält för framtidens oljekonsumtion. För fossilbranschen innebär det en dramatisk förändring, menar Kåberger.

Prisprognoser går vitt isär

Så vad som kommer att hända under kommande år? Håller hotet om Peak Oil och skenande oljepriser på att desarmeras av en teknisk utveckling, där allt billigare alternativ till olja istället börjar utmana fossilbranschen? Handlar det om ett bestående prisfall på olja – eller kommer priserna att återhämta sig – och i så fall hur snabbt och mot vilken nivå?

Inom branschen går gissningarna vitt isär. Enligt Bloomberg ligger spannet för 2015 mellan 35 och 80 dollar – och under kommande år spretar gissningarna alltifrån 20 till 200 dollar. Osäkerheten är större än på länge.

– Frågar du mig så skulle jag inte våga mig på någon särskilt mycket mer precis gissning än så. Priset på olja har visat sig extremt känsligt, konstaterar Daniel Spiro.

IEA räknar i sin rapport med en måttlig återhämtning av oljepriserna under kommande 5 år, till 70-80 dollar fatet.

– Det här svaret på de låga oljepriserna är ett exempel på hur skifferoljan förändrat hela marknaden. OPEC:s drag att låta marknaden balansera sig själv illustrerar också det här. Det kan förvandla skifferoljan till en ny ”swing producer”, men det kommer inte att tränga undan skifferoljan från marknaden, menar IEA:s chef Maria van der Hoeven.

Oljetopp eller sviktande oljekonsumtion?

Kjell Aleklett är skeptisk till IEA:s framtidsprognos. Enligt Aleklett rubbar vare sig skifferoljan eller det senaste halvårets prisras det faktum att världen befinner sig nära Peak Oil.

– IEA räknar med att oljeproduktionen i världen ska fortsätta öka med en dryg procent per år. Samtidigt vet vi att produktionen från dagens konventionella oljefält faller stadigt. Jag kan inte se hur ekvationen ska gå ihop.

Enligt Alekett finns en övertro på skifferoljans möjligheter. Produktionen kräver ett ständigt borrande av nya brunnar – något som prisfallet nu håller på att sätta stopp för.

– Prisfallet innebär två saker. Dels fryses investeringarna för att hitta ny olja världen över. Dels drabbas den amerikanska produktionen av skifferolja hårt. Jag tror att vi kommer att få se ett tapp för skifferolja redan i år. Ironiskt nog kan hela prisfallet på olja skynda på Peak Oil. Jag skulle inte bli förvånad om oljetoppen för världen i slutänden kommer att inträffa i år eller nästa år, menar Aleklett.

– Jag håller med Aleklett om att det finns en övertro kring skifferoljan. Och jag tycker att han har flera poänger med sin analys av Peak Oil. Men jag tror att det stora skifte vi nu håller på att bevittna i grund och botten handlar om att alternativen till olja håller på att bli allt billigare. Och det är en omvälvande utveckling som i grunden är omöjlig att hejda, hävdar Kåberger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.