• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

En stjärna och en planet har namngivits utifrån ett rymdepos av diktaren Harry Martinson. Foto: AP/TT

Stjärna och planet döpta efter Harry Martinson-verk

Uppdaterad
Publicerad

I år fick Sverige ansvar för att namnge en stjärna, och en planet som kretsar runt den, i ett annat solsystem. Nu har båda namngivits – med inspiration från den Nobelprisvinnande svenske diktaren Harry Martinson.

Aniara och Isagel. Så heter nu stjärnan och exoplaneten (ett namn för planeter utanför vårt solsystem) som Internationella astronomiska unionen (IAU) gav Sverige i uppgift att namnge inom ramen för projektet ”Name Exoworlds”.

IAU ansvarar för att ge himlakroppar officiella beteckningar, och för att fira dess 100-årsjubileum gavs 112 länder i uppgift att anordna nationella omröstningar för att namnge himlakroppar i andra solsystem. Totalt har runt 780 000 människor världen över deltagit i omröstningarna.

Mitten av Karlavagnen

I Sverige har 7 161 personer röstat om 1 639 förslag. Stjärnan döptes till Aniara, vilket är titeln på diktaren Harry Martinsons rymdepos från 1956, och även namnet på ett rymdskepp som förekommer i verket. Isagel, som planeten döptes till, är namnet på den pilot som framför rymdskeppet.

Stjärnan Aniara, med den formella beteckningen HD102956, ligger i mitten av Karlavagnen i stjärnbilden Stora björnen, runt 400 ljusår bort. Den är tillräckligt ljusstark för att ses med en fältkikare från en mörk plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer