Visa alla (3)
Visa alla (3)

Privata drönare vållar debatt

Publicerad

I USA har debatten om drönarflygplan tagit fart sedan privatpersoner, poliser och terrorister utrustat sig med drönare.

I natt höll USA:s presiden Barrack Obama ett tal om kriget mot terrorn. ”I detta krig är användandet av drönare för att döda USA:s fiender både nödvändigt och rättvist”, förklarade Barrack Obama redan före sitt stora tal i natt.

Utspelet från presidenten kommer delvis som ett svar till FN:s särskilde utredare Ben Emmerson, som nyligen krävde ett slut på USA:s drönarkrig i Pakistan.

Men att frågan nu tas upp i presidentens tal är inte överraskande. De senaste veckorna har debatten om de nya flygande robotarna kulminerat. I januari höll Vita huset en frågestund via Youtube, där presidenten betonade att drönarnas användningsområde enbart är emot ”al-Qaida och deras systerorganisationer”.

Köp en egen drönare för 2000 kronor

Men teknikutveckling har också ett eget liv. Drönare är inte längre en teknik förbehållen USA:s militär. Både privatpersoner, polismyndigheter, terroristorganisationer och ett flertal stater runt jordklotet har också börjat gilla tanken på att kunna styra flygande robotar som i luften.

Den bland privatpersoner mest populära modellen kostar cirka 2000 kronor och har sålts i en halv miljon exemplar. Den styrs från en mobiltelefon eller en Ipad och filmar i HD.

Kan övervaka bondens skörd

Men om 2000 är priset på den billigaste så finns dyrbarare modeller för företag och myndigheter i alltifrån 50 000 till en halv miljon kronor. I USA förekommer bland annat försök bland lantbrukare att övervaka grödornas tillväxt med IR-kamera från drönare. Där har också drönare blivit en populär investering bland polismyndigheter, som vill få ett nytt sätt att övervaka.

Och det är den här utvecklingen som fått debatten att explodera. I USA planerar delstaten Virginia att nu införa tvåårigt förbud mot privata drönarflygplan. Det handlar alltså då inte om beväpnade militärplan, utan om dessa små förarlösa helikoptrar och plan som med avancerad kamerautrustning flyger runt och kan filma.

Kräver globalt förbud

Googlechefen Eric Schmidt gick härom veckan också in i debatten, och krävde ett världsomspännande förbud mot drönarutvecklingen, inte minst för den personliga integriteten.

– Antag att du har en tvist med din granne. Hur skulle du känna om din granne då gick och köpte en spiondrönare som de kan starta från sin bakgård. Den bara flyger över ditt hus hela dagen och filmar dig. Hur skulle du känna inför det? sa Eric Schmidt i en intervju.

Den ”robotiserade krigföringen” är ett nytt världsproblem, enligt Eric Schmidt, och pratade om risken för att privatpersoner kan börja bedriva krigföring. Och debatten har också blossat upp i Israel, som är en av världens största tillverkare av militära drönare. Detta efter att den militanta organisationen Hizbollah börjat använda drönarflygplan för att attackera israeliska mål.

Den 25 april rapporterades ett israeliskt militärflygplan ha skjutit ner en drönare som tillhörde Hizbollah. Det drönarflygplanet tros ha varit tillverkat i Iran. Och det är inte första gången. Israen har tidigare skjutit ner vad som tros vara en Hizbollah-drönare som flög i riktning mot det israeliska kärnkraftverket Dimona.

Snabbast växande marknaden

Enligt en färsk rapport så är drönarmarknaden hela flygvärldens mest snabbväxande marknad. Enligt analysföretaget Teal Group kommer marknaden att fördubblas varje år under de kommande tio åren. Från dagens 45 miljarder till över 600 miljarder per år.

Europeiska, amerikanska, sydafrikanska och israeliska företag har varit tidigt ute. Men också Kina har börjat satsa stort på drönare. Nyligen visade kinesiska företag upp en reklamfilm på hur nya kinesiska drönarplan skickas ut och bombar sönder både militärjeepar på marken och amerikanska hangarfartyg.

Skillnadena mellan farkosternas storlek och funktion är dock enormt. Ett spanskt företag har börjat sälja minimala spionflygplan i fågelstorlek, medan amerikanska flygvapnet visat upp ett projekt för spiondrönare lika små som humlor. I andra änden av skalan finns till det bomb-bestyckade fransk-svenska planerade drönarplanet Neuron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer