Promenera bort din cancer

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många skäl att promenera mycket. Förutom att promenader bränner kalorier och miskar risk för diabetes och hjärtproblem tycks promenader också kunna motverka cancers utveckling.

En studie bland 1500 amerikanska män med prostatacancer i ett tidig skede visade att cancern inte utvecklades vidare hos de män som promenerade snabbt och ofta.

Studien har genomförts bland 1500 män som fått diagnosen prostatacancer och vars livsstil nu granskats av forskarna. Redan i en tidigare studie har ett samband mellan fysisk aktivitet och minskad dödlighet i prostatacancer upptäckts. Syftet med den här nya studien, som genomförts av forskare vid bland annat Harvard School of Public Health, var att mer i detalj ta reda på vilken effekt fysisk aktivitet har på cancerns utveckling.

60 procents lägre risk

När forskarna nu granskade sambandet mellan promenader och cancer blev ett samband tydligt.

För de män som gick raska promenader minst tre timmar i veckan minskade risken att prostatacancern fortsatte att utvecklas med 60 procent. Hos dessa män steg inte PSA- nivåerna i blodet i samma utsträckning (PSA-värdet är det man mäter för att se hur stor risken för prostatacancer är. Höga PSA-värden innebär högre risk) som hos andra män med samma diagnos. De promenerande männen behövde heller inte någon upprepad behandling mot cancern.

Takten är avgörande

– Men den viktiga faktorn är intensiteten på aktiviteten, understryker Erin Richman, en av forskarna bakom studien. Promenaden måste vara rask så att pulsen stiger och hjärtat får arbeta om det ska ge effekt.

Sambandet mellan fysisk aktivitet och minskad risk att utveckla svårare former av prostatacancer var samma oberoende av vilken ålder som personen ifråga fått diagnosen och vilken behandling som satts in.

Studien publiceras nu i tidskriften Cancer research.

Bodil Appelquist

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.