Foto: TT

”Råd mot fetma hjälper inte”

Uppdaterad
Publicerad

Rådet att äta mindre och röra sig mer räcker inte för att bota fetma. Det är dömt att misslyckas, skriver experter i tidskriften Lancet. Detta eftersom biologiska förändringar gör att kroppen är inställd på och försvarar sin övervikt till varje pris.

Livsstilsförändringar kommer högt upp på agendan när sjukvården ska tackla det allt större problemet med feta svenskar. ”Ät mindre, motionera mer” är det mantra som upprepas om och om igen.

Många lyckas, men på längre sikt har nästan alla – mellan 80 och 95 procent – återfått sin gamla vikt igen.

I det senaste numret av Lancet Diabetes & Endocrinology argumenterar amerikanska forskare för att fetma är en kronisk sjukdom och att orsaken främst är biologisk, varför råd om beteendeförändringar inte hjälper.

Inställd på svält

– Det är inte mer effektivt än att rekommendera någon som blöder kraftigt att undvika vassa föremål, säger Christopher Ochner, som är professor vid Icahn School of Medicine at Mount Sinai i New York, USA och en av forskarna bakom artikeln.

För länge sedan, när vi människor ständigt riskerade svält, blev vi programmerade att äta kaloririk mat. Att gå upp i vikt är med andra ord helt i sin ordning, men när vi försöker gå ner tror kroppen att vi svälter, vilket gör att denna överlevnadsmekanism triggas igång igen.

Biologiskt inpräntat

Personer som varit feta en längre tid har dessutom en rad biologiska förändringar, som förändrade belöningssystem och annorlunda fettinlagring, som försvårar saken ytterligare. Hos dessa personer, skriver forskarna, verkar det som om kroppsvikten är biologiskt inpräntad och att kroppen gör allt för att försvara den vid en eventuell viktnedgång.

Även de som lyckats gå ner i vikt lider av dessa förändringar, varför forskarna ser fetma som en kronisk sjukdom.

– De är biologiskt mycket olika från personer i samma ålder, av samma kön och vikt, men som aldrig varit feta, säger Christopher Ochner.

Effektiv kirurgi

Råd om livsstilsförändringar bör därför alltid kombineras med andra åtgärder, menar forskarna. Även kirurgi, som hittills är den enda riktigt effektiva behandlingsmetoden mot fetma.

En orsak till detta, skriver de, är att man efter sådan kirurgi sett förändringar av hur hjärnan reagerar på aptithormoner och mat. Det vill säga just sådana biologiska faktorer som gör det så svårt för feta att gå ner i vikt bara genom att förändra sitt beteende.

– Det är inte mer effektivt än att rekommendera någon som blöder kraftigt att undvika vassa föremål.

Det säger Christopher Ochner, en av forskarna som menar att bantning och motion för överviktiga är meningslöst eftersom biologiska förändringar gör kroppen inställd på att försvara sin övervikt till varje pris.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.