Rekordlite is i Arktis

Uppdaterad
Publicerad

Istäcket vid Arktis har nått nya bottenivåer. Forskare fruktar att den snabba avsmältningen kommer att fortsätta.

Den 16 september täckte isen vid Arktis ett område på 3,4 miljoner kvadratkilometer, vilket är hela 18 procent mindre än det tidigare bottenrekordet från 2007.

De senaste veckorna har avsmältningen accelererat men tros nu ha avstannat för säsongen. Dagarna blir snabbt kortare och temperaturen faller igen över det norra halvklotet.

Men vad vi ser kan vara början på en ny klimatera, tror forskare vid National Snow and Ice Center i USA.

På bara tre veckor har isen minskat med omkring 700 000 kvadratkilometer, vilket motsvarar en yta större än hela Sveriges. Orsaken till den stora avsmältningen på sensommaren tros vara att det allt tunnare istäcket numera till stora delar består av is som nybildas varje vinter och som lättare påverkas av väderleken.

Kombinationen av tunn is, allt varmare luft och högre vattentemperaturer kommer att leda till allt större avsmältning för varje sommar, fruktar forskarna, som tror att både vindar och havsströmmar kommer att förändras.

Den regniga sommaren i år kan till stor del ha berott på detta, anser de.

Jämfört med 1979 då mätningarna började är istäcket numera bara hälften så stort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer