Marina Javorskaja visar bild på sin dotter. Marina har den multiresistenta formen av tbc och har därför aldrig fått träffa sin dotter. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rekordmånga fall av multiresistent TBC i världen

Uppdaterad
Publicerad

Tuberkulos är den infektionssjukdom som dödar flest i världen. Nu riskerar en ny livsfarlig form av sjukdomen att förvärra situationen än mer.

Förra året smittades närmare 10 miljoner människor av tbc. Sjukdomen skördar idag omkring 4000 människors liv varje dag, vilket är fler fall än HIV. Dessutom börjar en ny resistent form av tbc, där få antibiotika fortfarande fungerar, bli allt vanligare.

Idag lider en halv miljon människor av den multiresistenta formen, som nästan inga mediciner biter på. Värst är läget i vissa delar av Asien och Afrika samt i flera av det forna Sovjetrepublikerna. I Ukraina beräknas minst en procent av befolkningen vara sjuka i tbc och vart fjärde nytt fall som upptäcks är multiresistent.

Har inte fått träffa sin dotter

Marina Javorskaja är 25 år och bor i Kiev och är smittad av den värsta sortens tbc. På grund av sin sjukdom har hon aldrig fått träffa sitt eget barn. Enda kontakten är via skype i telefonen. Marina bär på den farliga resistenta formen av tuberkulos sedan nio år. SVTs reporter har träffat henne på ett tbc institut i Ukrainas huvudstad Kiev, där hon bor.

– Jag har aldrig arbetat för jag är nästan alltid på sjukhus, berättar Marina Javorskaja bakom sitt munskydd när SVT träffar henne på sjukhuset.

Under några år ansågs Marina vara frisk och då blev hon gravid.

 – Under graviditeten kom sjukdomen tillbaka. Det blev kejsarsnitt och de tog barnet ifrån mig – direkt, säger Marina Javorskaja.

Den multiresistenta tbc som Marina bär på ökar nu även i hela världen. Dessutom går det fort. Värst är läget i vissa delar av Asien och Afrika samt i flera av det forna Sovjetrepublikerna. I Ukraina beräknas minst en procent av befolkningen vara sjuk i tuberkulos och vart fjärde nytt fall som upptäcks är multiresistent.

Sanatorier kan behövas igen

Världshälsoorganisationen har nu larmat om läget och satt upp ett nytt mål. År 2035 ska tbc vara helt under kontroll. Det finns idag ingen fungerande behandling och det saknas till och med metoder för att kunna ställa diagnos på rätt sätt. Det krävs stora internationella insatser för att det mål världshälsoorganisationen har satt upp. Gunilla Källenius, professor i klinisk mikrobiologi har arbetat med tbc i 30 år. Hon är mycket oroad över läget både i Sverige och i världen.

– Gör vi ingenting nu och resistensen fortsätter att spridas i den här takten så är vi tillbaka i den situation som Sverige var i för 100 år sen då ingen medicin fanns mot tbc och tvingades isolera sjuka på sanatorier runt om i landet, säger Gunilla Källenius.

Se reportage om tbc i Vetenskapens värld i SVT2 den 29 februari 20.00

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer