Rekordstor issmältning på Grönland

Uppdaterad
Publicerad

2010 tangerade 2005 som det varmaste året sedan mätningarna startade 1880. I Arktis är uppvärmningen betydligt större än genomsnittet globalt och isavsmältningen på Grönland har accelererat det senaste decenniet.

Nu visar en studie publicerad i Environmental Research Letters att avsmältningen från grönlandsisens ytskikt slog rekord förra året. Den ovanligt varma våren drog i gång issmältningen redan i april och tillsammans med den mycket varma sommaren och hösten blev smältsäsongen 50 dagar längre än snittet under perioden 1979-2009.

Flera rekord

Dessutom var förlusten av glaciäris rekordstor och antalet dagar då glaciärisen låg bar och sårbar för solstrålningen var ovanligt många på grund av snöfattig säsong. Störst var issmältningen på västra och södra Grönland.

I huvudstaden Nuuk på öns sydvästkust var 2010 det varmaste sedan mätningarna startade där 1873. Även det sydgrönländska samhället Narsarssuaaq och staden Aasiat på västra Grönland slog en rad värmerekord i fjol.

Den exceptionella värmen gjorde att snötäcket smälte bort eller ”åldrades” så att solen inte reflekterades lika effektivt. Isen absorberade mer värme, issmältningen ökade och fortsatte långt in på hösten.

Tydlig trend

-Förra året var rekordvarmt så ur det perspektivet är detta ett väntat resultat. Ett enskilt år betyder ingenting utan det är när frekvensen av sådana här extra år ökar som vi ser en trend mot ökad avsmältning, säger Per Holmlund, glaciärforskare vid Stockholms universitet.

Enligt Holmlund är trenden väldigt tydlig under hela 2000-talet. Som exempel nämner han att hastigheten i avsmältningen från den grönländska Jakobshavnsglaciären fördubblats under 2000-talet.

Glaciär- och klimatforskare arbetar för högtryck på Grönland och deras resultat kommer enligt Per Holmlund att dominera nästa rapport från FN:s klimatpanel IPCC 2013.

I den förra klimatrapporten 2007 räknade IPCC med att smältande glaciärer kan höja havsytan med 60 centimeter inom ett sekel. De senaste forskarrönen pekar mot en höjning med 90-180 centimeter till 2100.

TT

Fakta: Global rekordvärme

2010 var vid sidan om 2005 det varmaste året sedan mätningarna startade 1880. De kombinerade genomsnittliga land- och havstemperaturerna tangerade rekordåret 2005 med 0,62 grader över snittet under 1900-talet.

Förra året slogs också nederbördsrekord, 19 orkaner över Atlanten gav den näst intensivaste orkansäsongen hittills och Arktis hade det tredje minsta istäcket sedan mätningarna inleddes 1979.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.