Om du blir väckt mitt i en dröm stör det din inlärning. Foto: Pixabay

Drömsömn viktig för inlärning

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök med möss har forskare kommit fram till att REM-sömn hjälper mössen att lära sig nya saker. Forskarna tror att REM-sömnen även förbättrar människans inlärning.

REM-sömn är det sömnstadie då man oftast drömmer. Den förekommer vanligen fyra-fem gånger per natt. Att få en god sömn är viktigt inför en tenta eller presentation.

Nu visar dessutom amerikanska forskare i en ny studie med möss att det finns ett direkt samband mellan hjärnaktivitet under REM-sömn och hur vi lär oss nya saker och lagrar det i minnet.

Det visade sig att en störd REM-sömn ledde till att mössens förmåga att lära sig nya saker försämrades.

I undersökningen riktade forskarna ljus på mössens hippocampus, en del av hjärnan som spelar en viktig roll i bildandet av nya minnen. Metoden kallas för optogenetik.

Genom att rikta ljus mot vissa nervceller i hippocampus under REM-sömnen kunde forskarna störa de nervimpulser som påverkar inlärning och minne.

Blev mer vilsna och orädda

Utan att väcka mössen kunde forskarna visa att störningar under REM-sömnen försämrade mössens förmåga att komma ihåg var nya objekt låg och känna igen platser kopplade till smärta.

Men när forskarna däremot gjorde samma sak när mössen inte befann sig i REM-sömn försämrades inte förmågan att lära sig nya saker.

Forskare har länge trott på sambandet mellan REM-sömn och minnesinlärning men detta är första gången som man hittat en direkt koppling.

Studien är gjord på möss men forskarna tror att även människans minnesinlärning kan påverkas på samma sätt.

Boyce et al, Causal evidence for the role of REM sleep theta rhythm in contextual memory consolidation (2016) http://dx.doi.org/10.1126/science.aad5252

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.