Roboten som tar över jobben

Uppdaterad
Publicerad

Google har utvecklat en robot som klarar av att öppna dörrar, lyfta tunga saker och att ställa sig upp igen efter att ha ramlat omkull.

Det har länge diskuterats när robotarna kommer att få ett större genomslag både inom hem och företag. Det Google-ägda företaget Boston Dynamics har utvecklat den senaste generationens robot som tar robotframtiden ett steg närmare oss.

I en video som Boston Dynamics publicerat kan man se hur robotmodellen Atlas klarar av att ta sig fram i en snöig skog, öppna dörrar och lyfta tunga saker. I videon visas även hur en av forskarna knuffar roboten med en hockeyklubba för att demonstrera hur roboten kan ta sig upp igen efter att ha ramlat omkull.

 – Dessa typer av robotar som klarar av att stå och gå kan användas i till exempel räddningsinsatser men även för att ersätta enklare jobb. Robotar användes till exempel i räddningsinsatsen i kärnkraftskatastrofen i Fukushima, säger Petter Ögren, som forskar i robotik på KTH.

Jobb försvinner

 Samtidigt förutspår Council of economic advisers, som är en del av presidentens kansli i Vita huset, i en ny rapport hur robotar kan ta över enklare jobb i framtiden, skriver Computer World.

En liknande rapport gjordes år 2014 i Sverige av Reforminstitutet på uppdrag av Stiftelsen för strategisk forskning. Då uppskattade forskarna bakom studien att upp till hälften av de svenska jobben kunde ersättas av dator- och robotsystem under de kommande två decennierna. Då skrev författarna att flest jobb kommer att automatiseras inom yrkesgrupperna ”försäljare, detaljhandel och demonstratörer”.

Robotens utmaningar

Även om framtiden ser ljus ut för robotar finns det en hel del som går att utveckla vidare. Enligt Ögren behöver robotarnas intelligens och finmotorik utvecklas ytterligare.

– Robotarnas främsta fördel är att de är billigare än människor. En robot är rätt så klumpig och klarar inte av att till exempel klippa gräs bättre än en människa men den gör det till en billigare kostnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.