Rött kött kan ge cancer

Publicerad

Att äta mycket rött kött, särskilt om det är välstekt, ökar risken för cancer, visar en ny, stor amerikansk forskningsstudie.

Att våra matvanor, och då i synnerhet vår köttkonsumtion, är en bidragande orsak till att vi drabbas av cancer är väl känt, men exakt hur det sambandet fungerar är föremål för mycket forskning. Den här senaste stora studien ger oss ny ytterligare en ledtråd.

Det tog 12 år för forskarna vid universitetet i Texas, USA, att genomföra studien. Forskarna följde 900 patienter med cancer i urinblåsan och lika många som inte hade cancer.

Deras matvanor granskades i detalj, speciellt när det gällde konsumtionen av kött. Forskarna tog också noga reda på vilket kött de åt och hur det var tillagat.

Studien visar tydligt att de som åt mest rött kött hade en mer än fördubblad risk att utveckla cancer i urinblåsan jämfört med de som inte åt några större mängder kött. I synnerhet var det hos patienterna som åt mycket stekt nötkött, fläsk och bacon som sambandet mellan maten och cancer var tydligast. Även fisk och kyckling, om den var stekt, betydde ökad risk för cancer enligt studien.

Även tillagningen av köttet spelar stor roll. Ju mer välstekt kött desto större cancerrisk.

Det är väl känt att kött som tillagas vid höga temperaturer utvecklar heterocykliska aminer, HCA, som orskar cancer i urinblåsan.

Den här nya studien, som presenteras på en stor vetenskaplig konferens i USA, bekräftar det sambandet. Studien visar också att det finns genetiska samband som gör att vissa löper större risk att utveckla cancer om man äter rött kött.

I Sverige drabbas över 2000 personer varje år av cancer i urinblåsan. Det är en av de vanligare cancerformerna hos män.

Bodil Appelquist

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer