Foto: Scanpix

Rubbad dygnsrytm påverkar fertiliteten

Uppdaterad
Publicerad

Våra inre biologiska klockor påverkar vår kroppsliga hälsa på en rad sätt. Och nu kan en grupp amerikanska forskare visa att även en lyckad graviditet kan hänga på att ha en fungerande dygnsrytm, något som kan ha stor betydelse för kvinnor som jobbar skift.

Det är sedan tidigare känt att skiftarbetande kvinnor, som sjuksköterskor och flygvärdinnor, kan få en rubbad menscykel och som en följd av detta problem med sin fertilitet. Och enligt ny forskning, som publiceras i tidskriften PLoS ONE, så kan även förskjutningar i dygnsrytm vara något att ha i åtanke för den som försöker bli gravid.

– Våra resultat kan få stor betydelse för fertiliteten hos kvinnliga skiftarbetare, eller för kvinnor som har sömnrubbningar av olika slag, säger Fred Turek, professor i biologi och en av forskarna bakom studien.

Dag blev natt – och tvärtom

Forskarna manipulerade dygnsrytmen hos mushonor som nyligen parat sig, genom att med artificiellt ljus förskjuta dygnet fram och tillbaka. Mössen delades in i tre grupper där en grupp fick hålla en regelbunden dygnsrytm, en grupp fick dygnet gradvis förskjutet framåt och en grupp istället fick en gradvis förskjutning bakåt av dygnet.

Efter 21 dagar, vilket ungefär motsvarar dräktighetstiden hos möss, så undersökte forskarna hur graviditeten fortlöpt hos de olika grupperna.

Resultaten var slående: av de honor som levt under en regelbunden dygnsrytm så hade 90 procent lyckats få ungar. Bland de honor som fick dygnet förskjutet framåt, alltså att det blev ljust senare och senare, var det endast 22 procent som hade en lyckad utgång på graviditeten.

– Vi blev förvånade över hur dramatisk effekt vi såg när vi rubbade ljud-mörker-cykel. Vi förväntade oss en negativ effekt av rubbad dygnsrytm, men inte så här kraftigt, säger Keith Summa som deltog i arbetet med studien.

Mycket kvar att utforska

Resultat från labbmöss är såklart inte direkt överförbara till kvinnor med fertilitetsproblem. Men det handlar i bägge fallen om däggdjur, och att man just sett sambandet mellan skiftarbete och minskad fertilitet hos kvinnor förstärker uppfattningen att inte bara problem med menscykel, utan även med dygnsrytm kan vara en orsak bakom svårigheter att bli gravid.

– Att det får negativa konsekvenser om man rubbar de här interna ”rytmerna” är tydligt, och resultaten pekar mot att människor måste ta hänsyn till sin biologiska rytm för att hålla sig vid god hälsa, säger Keith Summa.

Studien ger dock inte svar på frågan vad exakt det är som går snett under graviditeten när dygnet förskjuts, och i vilket stadium av graviditeten som problemen uppstår.

– Det här är ju en intressant observation, men vad är det egentligen som orsakar den minskade fertiliteten? Att ta reda på det är nästa steg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.