• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Rusta IPCC för framtida attacker

Publicerad

Efter ett år när klimatförhandlingarna kollapsat, klimatforskarna smutskastats och klimatfrågan hamnat i skymundan kom så den sista i raden av oberoende utredningar för att granska klimatforskarna, klimatforskningens slutsatser och nu slutligen flaggskeppet: FN:s klimatpanel IPCC.

I den polariserade klimatbloggosfären går kommentarerna som vanligt vitt isär. Så kallade skeptiker och klimatförnekare försöker lyfta fram rapporten som ett bevis på IPCC:s inkompetens. Samtidigt välkomnar etablerade klimatforskare – liksom IPCC:s ordförande och sekretariat – utredningen och dess slutsatser.

PR-kriget fortsätter
Den som läser den oberoende utredningen, som i måndags överlämnades till FN och IPCC, kan emellertid snabbt konstatera att det handlar om både ris och ros.

Författarna slår till att börja med fast IPCC:s närmast monumentala och innovativa betydelse. Organisationens bedrift att med både vetenskaplig och global förankring utvärdera och beskriva klimatforskningens slutsatser kan knappast överdrivas.

Forskarna behöver assistans
I praktiken är det IPCC:s enorma framgång – och klimatfrågans alltmer akuta betydelse och politiska sprängkraft – som nu gör en organisatorisk professionalisering och säkring av organisationens oantastlighet nödvändig. Kostymen i det globala rampljuset har blivit för liten helt enkelt. Men också för lättskadad inför ett ständigt och växande bombardemang av attacker och påtryckningar.

Det är i grund och botten detta Inter Academy Councils utvärdering och reformförslag handlar om. Att räta ut och tydliggöra procedurer, se till att formalia följs till punkt och pricka, samt upprätta en verkställande ledning för IPCC som kan agera snabbt och stå pall när det blåser. Som nu under det senaste året.

Media hade fel fokus
Om dessa funktioner hade funnits på plats så hade inte de små faktafel som uppdagats i IPCC:s senaste rapport smugit sig in. Och IPCC hade också kunnat hantera den snabbt stegrande debatten och mediaturbulensen som följde.

Istället har några faktafel och IPCC:s något ad hoc-betonade och decentraliserade arbetsprocess – som lutar sig mot hundratals forskares ideella arbetsinsatser världen över – kunnat nyttjas av en brokig skara som till varje pris vill så tvivel kring klimatforskningens rungande slutsats att människan håller på att förändra jordens klimat, med potentiellt katastrofala följder.

Klimatfrågan upp på agendan igen
Nu har årets extrema väderhändelser under sommaren – med värmeböljan i Ryssland och översvämningarna i Pakistan – åter riktat världens uppmärksamhet mot den globala uppvärmningen. Klimatförhandlarna försöker stapplande ta sig in på banan igen efter sammanbrottet i Köpenhamn. Och klimatforskarna själva, och deras forskningsresultat, har friats från alla misstankar om manipulation och felaktigheter – i utredning efter utredning.

Det som återstår nu är egentligen att rikta sökljuset åt precis motsatt håll: Hur kunde hela den här historien blåsas upp så bortom alla proportioner? Hur kunde världens medier – inte minst i Storbritannien och USA – brista så grovt i sin egen granskning av alla de anklagelser mot klimatforskningen som plötsligt sköljde fram?

Hårt pressade forskare
En av de anklagade toppforskarna – nu friad från misstankar – övervägde självmord. Andra har dagligdags fått sina e-postlådor översvämmade av dödshot och hatmail. Plötsligt var det inte klimatet det var fel på – utan klimatforskarna.

I Sverige blev stämningen aldrig så hätsk, men i länder som USA vågar vissa klimatforskare inte uppge var de bor. Där har den brokiga klimatförnekarlobbyn också förgreningar med muskler – till tankesmedjor med penningstarka finansiärer och den yttersta högerkanten inom republikanska partiet. Det som förenar är en grundmurad ovilja att göra någonting åt de hotande klimatförändringarna.

Obama – en nyckelspelare
Det är svårt att dra direkta slutsatser om orsak och verkan – den ekonomiska krisen och USA:s politiska verklighet har gjort sitt till. Liksom vädrets nycker, med en mild vinter i delar av Europa och USA. Men faktum kvarstår att Obamaadministrationen under vår och sommar tvingats backa och överge sina planer på en någorlunda ambitiös klimatpolitik. En nyckelspelare för att få världen att agera och klimatförhandlingarna att börja röra sig har bakbundits på obestämd tid.

Om världen skall förmås enas och ta de steg som krävs för att göra någonting åt klimatförändringarna så krävs inte bara reformer av IPCC. Det är bra och viktigt. Men lika viktigt är en mediavärld som förmår sålla grundlösa anklagelser, ovetenskap och ideologiska påtryckningar från fakta och solida forskningsresultat.

Jens Ergon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer