Nasa:s rymdbil Curiosity på Mars, förhoppningsvis fri från jordiska organismer. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Rymdväktare sökes

Uppdaterad
Publicerad

Har du vad som behövs för att skydda jorden och andra världar från att bli smittad av främmande organismer? Då har NASA ett jobb till dig.

Det amerikanska rymdorganet Nasa letar efter ny personal – närmare bestämt en planetarisk skyddsansvarig (planetary protection officer).

I arbetsbeskrivningen ska den som eftersöks bland annat skydda jorden mot ”organiska beståndsdelar och biologisk förorening vid mänsklig och teknologisk rymdutforskning”.

LÄS MER: Forskare:”Liv i rymden upptäcks inom 30 år”

Skydda rymden från kontaminering

Med andra ord förväntas personen se till att människor inte kontaminerar rymden, eller att organismer för den delen inte kontaminerar jorden. Det kommer att säkerställa att världar behåller sitt naturliga tillstånd.

Men kraven är höga. Den utvalda förväntas ha mycket stor kunskap om planetarisk skyddsverksamhet, enligt Nasa.

Många resor och hög lön

Några av fördelarna med jobbet är de många resorna – oklart dock om det även inkluderar rymden – samt lönen. Motsvarande en miljon kronor om året ligger den på. Sista ansökningsdag är 14 augusti.

LÄS MER: USA kan få militär specialstyrka i rymden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.