Våra livsvanor kan påverka hur bra skydd vaccinet mot covid-19 ger. Foto: Pexels

Sömn kan påverka hur mycket antikroppar man bildar av vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Man vet ännu inte hur länge antikropparna som bildas av vaccinet mot covid-19 finns kvar i kroppen. Tidigare studier visar att mer sömn innan och efter vaccination mot vanlig influensa kan påverka effekten.

Forskare vill nu studera om livsstilsfaktorer som sömn, kost och dygnsrytm kan påverka hur långt skydd man får av coronavaccinen.

Effektiviteten av vaccinet mot covid-19 i relation till livsstilsfaktorer som sömn, kost och dygnsrytm har generellt inte studerats. Det säger Jonathan Cedernaes, forskare vid Uppsala universitet och Northwestern University, Chicago.

Han och kollegor kommer inom kort att publicera ett debattinlägg om sömnens påverkan på effekten av vaccin i tidskriften Lancet Respiratory Medicine. Där går de igenom tidigare studier på området.

Slutsatsen i debattinlägget är att man bör samla in data om människors sömn både före och efter att de har tagit vaccin mot covid-19. Samt registrera tidpunkten för vaccineringen.

– Under framtagandet av vaccinet var fokus att ta fram ett vaccin som gav bra skydd för alla åldersgrupper. Det är mycket vi inte vet av det långvariga skyddet mot infektion än och hur livsfaktorer kan påverka det. Vi försöker starta en studie där vi kan titta på effekten av sömn för vaccinet mot covid-19, säger Jonathan Cedernaes.

Var utvilad

En studie från 2003 i tidskriften Psychosomatic medicine visade att de som sovit mer efter vaccinationen mot vanlig influensa eller hepatit A utvecklade dubbelt så många antikroppar, mätningarna utfördes en och fyra månader efter vaccinationen. Forskarna jämförde vaccinens effektivitet hos personer som sovit hela natten efter vaccinationen med personer som var vakna en hel eller halv natt efter vaccinationen.

Sömnens påverkan på influensavaccin studerades även i en studie från mars 2020, publicerad i International Journal of Behavioral. Den visade att de som hade sovit kortare tid i snitt två nätter före och elva dagar efter vaccinationen, fick färre antikroppar i mätningarna både en och fyra månader efter vaccinationen.

Håll mattiderna

Förutom sömn så är kost en faktor som eventuellt kan påverka vacciners effekt. För den allmänna hälsan är det bäst att äta regelbundet och inte för sent på kvällen, enligt Jonathan Cedernaes.  

– Det finns forskning på att om man ändrar när man äter så påverkar det inflammationer i kroppen och djurförsök visar att immunförsvarets funktion påverkas. Därför vore det intressant att studera om när man äter kan påverka effekten av vaccinet, säger han. 

Ta vaccinet rätt tid på dygnet

Tidpunkten för när på dygnet vaccinet tas kan har för några små studier visat sig ha effekt på andra vaccin.

– Några studier för andra vaccin antyder att det är på morgonen man ska ta vaccinet för bäst effekt. Det är dock små studier och i en av studierna såg man bara skillnader för män. För kvinnor spelade det inte så stor roll, säger Jonathan Cedernaes.

Han förklarar att det kan bero på flera faktorer. Dygnsrytmen är generellt sett olika för män och kvinnor och en annan faktor är att kvinnor generellt brukar svara bättre på vaccin, något som kan ha att göra med de hormonella skillnaderna mellan män och kvinnor.

Den här studien, publicerad i tidskriften PNAS, kopplar till exempel lägre effekt på det vanliga influensavaccinet till högre testosteronnivåer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.