Se New York-gnagaren som effektivt smälter snabbmat och fler djur som anpassat sig till livet i städer. Foto: Vetenskapens värld – Förvandlade djur i staden

Se hur storstaden förändrar djuren

Uppdaterad
Publicerad

Djur och växter som har flyttat in i människans städer visar en stor förmåga att anpassa sig till de nya omständigheterna. Forskarna kan nu se evolutionens verkan i realtid i allt från parkernas fåglar till gräsmattornas klöverängar.

Spela klippet och se hur tre olika arter har anpassat sig till storstaden.

I staden är det aldrig riktigt mörkt och det finns ett överflöd av mat. Stadens djur och växter har lärt sig att ta vara på fördelarna och anpassa sig efter nackdelarna. Och förändringarna syns i deras arvsmassa.

– Vi ser att den evolutionära processen har börjat. Det kan leda till att det utvecklas helt nya arter som är specialiserade att leva i storstaden, säger Menno Schilthuizen som är evolutionsbiolog vid universitetet i nederländska Leiden i Vetenskapens Värld.

I klippet ovan visas en liten gnagare som på svenska heter vitfotad hjortråtta, på engelska heter den white footed mouse.

Se Vetenskapens värld sommar: ”Förvandlade djur i staden” på SVTplay redan nu eller i SVT2 måndag 2/8 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.