Foto: TT

Så här såg den allra första blomman ut

Uppdaterad
Publicerad

Blomväxter, eller angiospermer som de också kallas, utgör 90 procent av jordens alla växter. Och de tros alla komma från en och samma anfader, en blomväxt som levde för 140-250 miljoner år sedan. I dag presenterar forskare från 14 länder sin bild av det de kallar för ”blom-urmodern”, och för den inte tankarna till en näckros?

– Jo, faktiskt. Och det är ju för att näckrosen är en väldigt gammal blomväxt. Den är en systergrupp till ”urmodern” tror man, säger Vivi Vajda, professor i paleontologi och geolog vid Naturhistoriska riksmuseet.  

Nära släkt med näckrosen

Genom att jämföra i stort sett alla ordningar och familjer av blommor som lever idag, hela 792 arter, har forskare från 14 länder tagit fram en modell på hur de tror att den allra första blomman såg ut.

Det är den största jämförande studien som någonsin gjorts på blommor och resultatet: ”blom-urmodern”, presenteras i Nature Communications i dag.

– Det man har kommit fram till är att den är tvåkönad, alltså ståndare och pistiller i samma blomma. Den har flera lager av kronblad, minst tre säger man, och bladen sitter tre och tre, säger Vivi Vajda. 

Forskargruppen går varken in på blommans färg eller storlek – den kan alltså lika gärna ha varit färgglad.

Kan den ha levt i vatten precis som näckrosor?

– Ja, definitivt. Näckrosor är nära besläktade med ”urmodern” och det finns flera grupper av blomväxter som lever i sötvatten och mycket väl kan ha utevcklats därifrån.

Drömmen – att hitta ett fossil

Ursprunget och den tidiga evolutionen av blomväxten och det som definierar den – nämligen blomman – har länge varit ett mysterium för forskarna. Det fossila beståndet av blommor är begränsat.

I arkivet finns bevis för blommor som levde för 140 miljoner år sedan, men några exemplar som är äldre än så har inte hittats. Forskare tror ju att ”urmodern” kan ha uppstått redan 100 miljoner år tidigare, alltså för 250 miljoner år sedan.

Att hitta ett blomfossil som är äldre än 140 miljoner år är många geologers dröm, och på det sättet kan bilden av ”urmodern” underlätta arbetet.

– Man kan säga att den ger oss en sökblick för vad vi ska leta efter, för det är ju faktiskt inget som slår ett fossil. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.