Så hittar myran hem

Uppdaterad
Publicerad

Ökenmyran har ett exceptionellt lokalsinne som fungerar lika bra även när de går baklänges. De hittar även rätt när de går på sidan eller om de snurrar runt när de är på väg hem till boet.

Studien gjordes på ökenmyran Cataglyphis velox, och syftet var att undersöka hur välutvecklat myrornas lokalsinne egentligen är. Ökenmyran vandrar över stora områden för att leta efter föda, ofta bestående av döda insekter. Forskarna gav i stället myrorna kakor, och placerade samtidigt ut hinder på myrornas gångvägar så de blev tvingade att hitta nya vägar hem. 

Håller koll på svängarna

När några myror fick större kakbitar som de var tvungna att dra baklänges, hittade de hem lika bra som de andra myrorna, utan att behöva titta bakåt. Det var inte förrän de möttes av ett hinder som de behövde stanna och ta in omgivningen, för att sedan fortsätta sitt arbete baklänges i vanlig ordning. 

– Ökenmyror är kända för att ha koll på hur mycket de har svängt och hur många steg de har gått i olika riktningar. Det kan vara för att i områden där ökenmyrorna finns kan det vara ont om saker att orientera sig efter, eller svårt för dem att lägga ut doftspår. Något som till exempel svenska skogsmyror inte har problem med, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet. 

Väl utvecklat lokalsinne

Den nya forskningen visar att sandmyrors lokalsinne och hjärnor är mer utvecklade än vad man tidigare trott. Länge trodde man att deras lokalsinne styrdes efter väldigt primitiva regler, men så är inte fallet. 

– När myrorna backar och släpar något tar det säkert längre tid. De tar kortare steg och måste processa information och kompensera för att hitta rätt, samtidigt som de också bär på något tungt. Det är avancerat, säger Didrik Vanhoenacker. 

Referens: Sebastian Schwarz et al. How Ants Use Vision When Homing Backward. Current Biology, 2017. DOI:10.1016/j.cub.2016.12.019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.