Flygande taxi med sex motorer eller hybrid av gammalt fossildrivet plan. Se tre elfllygplan som är under utveckling nu. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Kapplöpningen om klimatvänligare flyg: Här är tre eldrivna flygplan

Uppdaterad
Publicerad

Flyget är ett av de mest svårlösta problemen i jakten på miljövänligare transporter. Ingenjörer och företag över hela världen deltar i kapplöpningen om att ta fram ett flygplan som går på el. Spela videon för att se tre exempel på hur elektriska plan kan se ut. 

Joseph Oldham är vd för New Vision Aviation, en välgörenhetsorganisation som driver flygskola för unga från mindre bemedlade familjer i USA. Han kallar de elektriska planen för ”flygets tredje genombrott”.

– Det första var motordrivna plan, det andra var jetmotorer på 1940- och 1950-talen. Elektrisk drift är det tredje genombrottet, säger han i Vetenskapens värld – Framtidens elflygplan.

Vill du se mer om vilka elektriska flygplan som kommit längst i utvecklingen? Se hela Vetenskapens värld – Framtidens elflygplan måndagen 18 oktober klockan 20:00 i SVT2 eller på SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.