Se Brian von Herzen från The climate foundation berätta hur tångodling kan hjälpa haven – och vår civilisation. Foto: Dokumentären 2040 – framtidsfilmen

Så kan haven återuppbyggas med tångodlingar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många fördelar med att odla tång i haven. De försök som hittills gjorts i Stilla havet har visat att odlingarna bidrar till att stoppa klimatförändringarnas negativa effekter, både under- och ovanför vattenytan.

– Det finns många initiativ till att börja odla tång som är på gång i västvärlden, säger Henrik Pavia, professor vid Göteborgs universitet.

Marin permakultur kan bli allt vanligare i framtiden för att rädda våra hav. Det är ett sätt att odla som ger haven möjlighet att regenerera sig själva. I dokumentären “2040 – framtidsfilmen” beskrivs hur man kan skapa marin permakultur genom exempelvis tångodlingar. 

Så odlas tången

På en stomme av återvunnet material precis under vattenytan kan tången växa, genom att man pumpar rent och näringsrikt vatten ur djupet och sprider det över tångodlingen.  

Klimatkrisen

– Tång har speciella fördelar. Den kan ta upp lösta näringsämnen i vatten på ett effektivt sätt och växer snabbt, säger Henrik Pavia, professor i marin ekologi vid Tjärnölaboratoriet, Göteborgs universitet.

Försök som har gjorts med tångodlingar i södra Stilla havet har lett till större populationer, förbättrad vattenkvalité och att vattnets pH-värde har återställts.  

– Marin permakultur kan skapas i princip alla hav. Det handlar om att välja lämpliga arter att odla utifrån de förutsättningar som finns. Men det finns generellt lika bra förutsättningar i kallare hav, som Östersjön, säger Henrik Pavia och fortsätter: 

– Man kan också odla filtrerande djur som exempelvis musslor som tar upp organiska partiklar, vilket också är fördelaktigt när man vill bekämpa övergödning. 

Tång kan bli mat

Genom att skörda tångodlingarna regelbundet kan man även bidra till miljön på fler sätt. Tången kan nämligen användas som bland annat mat, gödningsmedel och biobränsle. 

– Tångodlingen är mycket mer utvecklad i Sydostasien. Men det finns många initiativ till att börja odla tång på gång i västvärlden. Intresset växer på grund av alla miljömässiga fördelar, säger Henrik Pavia. 

Vill du veta mer om framtidens miljöteknik? Se hela dokumentären 2040 – framtidsfilmen finns att se på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet