Så påverkar alkohol din träning

Uppdaterad
Publicerad

Idrottshögskolan presenterar nu en rapport om hur alkohol påverkar träning och idrott. Hormonerna som styr muskeltillväxten påverkas rejält. Men att dagen-efter-jogga går bra.

Vissa slutsatser i den nya rapporten kan nog överraska en och annan som hänger på gymmet. Alkoholen ger bland annat en väsentligt sämre muskeluppbyggnad i flera dagar efter att du druckit.

– Det är en väldigt kraftig effekt av alkohol. Nivåerna av testosteron och även andra tillväxthormoner som IGF-1 minskar med 25 procent dagen efter att du druckit en normalstor mängd alkohol. Och ju mer du druckit, desto mer minskar tillväxthormonerna. Om du dessutom druckit flera dagar i rad så ligger minskningen av tillväxthormoner i blodet på hela 70-75 procent, säger Mikael Mattsson, som forskar om hur vi får ut mest av träning.

I ett av experimenten utsattes försökspersonerna för en mycket hård styrketräning, som gav träningsvärk i flera dagar efteråt. Försökspersonerna som inte druckit alkohol var ändå i stort sett återhämtade 60 timmar efter träningspasset.

– De som däremot hade fått alkohol dagen före träningspasset var väldigt långt från återhämtning även 60 timmar efter, säger Mikael Mattsson.

Dagen-efter-jogg bättre idé

En joggingrunda dagen efter alkoholintag är däremot mindre påverkad av alkoholen. Uthållighetssporter drabbas generellt mindre av alkohol, eftersom den så kallade ”aeroba maxeffekten” – kroppens förmåga att ge kroppens muskler syre – inte påverkas av alkoholen. Däremot kan uthålligheten under långa träningspass, eller till exempel ett Vasalopp, påverkas en del.

– Det vi ser är att på konditionsidrotter så påverkas prestationen med bara 2-3 procent. Det är ofta försumbart för en motionär, även om det förstås kan vara skillnaden mellan guld och en femteplats för en elitlöpare.

Att konditionsidrott inte påverkas är för att både hjärtat och kroppens syreupptag fungerar i stort sett helt som vanligt även efter alkoholintaget. Ämnesomsättningen också.

Red Bull svårare nöt för hjärtat

När det gäller störningar på hjärtrytmen så har faktiskt alkoholfria energidrycker som Red Bull en mer skadlig inverkan än alkohol, visar forskningen. Sömnbrist är en annan faktor som är sämre än alkohol där.

Men alkoholens kanske största inverkan på hur vi drabbas när vi sportar är faktiskt en indirekt effekt, om man får tro Mikael Mattson.

– Det som kanske har störst inverkan är att skaderisken ökar dagarna efter alkoholintag. Om du är fotbollsspelare, och så har du druckit på fredagen, då sitter effekten av det kvar på lördagen och söndagen. Du får sämre reaktionsförmåga och koordination. Och om du sedan till exempel har match på söndagen så missbedömer du plötsligt betydligt mer, till exempel i närkamper. Så skaderisken ökar också flera dagar efter alkohol, säger Mikael Mattsson.

Neuromotoriken försvagas

Det här påverkar förstås också hur man lyckas på fotbollsplanen.

– Nervsystemet kommer att vara påverkat i flera dagar efter, och vill vi då göra något där den neuromotoriska kontrollen är avgörande så kommer effekten att vara betydande.

Den nya studien tittar på hur en liten eller normal mängd drickande påverkar träning och idrott. En större mängd alkohol är skadlig på betydligt fler sätt.

– Att dricka väldigt mycket vet vi är ohälsosamt, men det vi studerat är hur ett mer måttligt eller normalt alkoholbruk påverkar idrottandet.

Effekter av ett mer omåttligt alkoholintag på träning är också svåra att testa på grund av etiska krav som ställs på experiment, förklarar Mikael Mattson:

– Det är svårt att få igenom en ansökan där man vill ge försökspersonerna åtta drinkar om dagen i fyra månader helt enkelt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.