Foto: TT

Nu kommer supermånen – då ser du den bäst

Uppdaterad
Publicerad

Det kommande dygnet kommer vi att kunna se en så kallad supermåne. Och så här nära har jordens följeslagare inte befunnit sig på 68 år.

Förra gången månen var så här nära var 1948, nästa gång blir 2034, så vill man se en måne som verkar vara lite extra stor så får man titta nu. Helst måndag eftermiddag och kväll om vädret tillåter.

Det här händer därför att månen inte har en cirkelrund bana runt oss, utan en som är lite elliptisk. Nästan varje år hamnar månen i det läget att den är närmare oss än medelavståndet, som är ca 384.400 km.

När den är lite längre bort är det ca 405.400 km, när det blir supermåne är det normalt ca 362.600 km. 14 november krymper avståndet ytterligare till bara 356.500 km.

Tidvattnet påverkas marginellt

Om man ska vara noga snurrar inte månen runt jorden, utan båda himlakropparna snurrar runt en gemensam tyngdpunkt. Men eftersom jordklotet är mycket större och mer massivt än månen så hamnar tyngdpunkten en bra bit nedanför jordytan. Så i praktiken är det en måne som går runt en planet.

Blir det några följder av en ovanligt närgången måne? Nja, vi vet ju att tidvattnet påverkas av månen (och också av solen) men om man jämför med en vanlig supermåne som sker nästan varje år så är en knapp procent närmare avstånd inte något som höjer tidvattnet mer än med någon bråkdel av en centimeter.

En vanlig supermåne, som är cirka 9 procent närmare oss än medelavståndet, anses höja tidvattnet med en tum, 2,5 centimeter.

Stör den sömnen?

Kan detta störa sömnen? Det är en återkommande fråga och det har gjorts ett antal studier där man tyckt sig kunna påvisa att sömnen förkortas vid fullmåne.

Andra studier har gett negativt svar: Ingen påverkan från månen bevisad. Och en svensk astronom påpekar att gatubelysning och ljusreklam nu strålar så mycket att detta borde vara föremål för oro över sömnstörningar, snarare än det jämförelsevis beskedliga månljuset.

Kan man se att månen verkar vara större? Ja, kanske. När månen kommer närmare och ser större ut ökar också dess ljusstyrka.

Klockslaget är alltså 12.23 men då är inte månen uppe över Sverige. Den går inte upp förrän 15.13 i Luleå, 16.03 i Stockholm och 16.34 i Göteborg för att ta några exempel. Man får helt enkelt vänta några timmar och hoppas på vackert väder. Chans till förhandstitt finns förstås också söndag kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.