Så smakar hållbart ”labbkaffe”

Uppdaterad
Publicerad

Dricker du en kopp kaffe är det högst sannolikt att bönan är odlad i Colombia, Vietnam eller något annat land med tropiskt klimat. Men i framtiden kanske du kommer dricka ett labbodlat och mer hållbart kaffe från Finland.

– Kaffe är en problematisk produkt i flera avseenden, säger forskningsledaren Heiko Rischer.

Finska forskare har lyckats framställa kaffe i ett laboratorium genom att använda celler från kaffeplantor. Enligt forskarna själva ska smakupplevelsen vara nästintill fullländad.

– Det är fortfarande en del smakskillnader, men det är intressant hur nära det är vanligt kaffe, säger forskaren Heikki Aisala.

I klippet ovan får du veta varför ”labbkaffe” har mindre beska än vanligt kaffe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.