Daggmaskar klarar växternas gifter tack vare unika molekyler i tarmarna. ARKIVBILD. Foto: TT

Så tacklar daggmaskar giftet i maten

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska forskare har hittat unika molekyler som oskadliggör de gifter som daggmaskar får i sig när de äter växter. Det gör att de kan äta vad de vill.

– Det nya som man har upptäckt är en metod som daggmasken har, ett system för att kunna oskadliga göra de där skadliga ämnena, så att de kan äta relativt färska blad från träd, säger Jan Lagerlöf, professor i ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, till TT.

De unika molekylerna är så kallade svavelhaltiga syror som finns i daggmaskarnas tarmar, skriver SR Vetenskapsradion. De neutraliserar växtgifterna, en sorts ämnen som kallas polyfenoler. Växterna använder dessa ämnen som kemiska försvarsmekanismer för att skydda sig mot att bli uppätna.

Hur daggmaskarna har tacklat polyfenolerna har varit okänt fram till nu.

– Nu har man hittat att de aktivt kan oskadliggöra de här polyfenolerna och tillgodogöra sig växtmaterial, säger Jan Lagerlöf och fortsätter:

– Det är en kunskap att veta att daggmaskarna i sig själva har de här ämnena som kan ta hand om växtgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.