I orkestern är flygeln ett dominerande inslag. Spela klippet för att få reda på var den egentligen kommer ifrån. Foto: Pexels, Wikimedia Commons, Pixabay, Storyblocks, Vetenskapens värld

Då uppfanns de populära instrumenten

Uppdaterad
Publicerad

Gitarren, trumpeten, pianot och flöjten. Det är instrument de flesta känner till. Färre vet att flöjten antas vara det första musikinstrumentet skapat av människan och att den äldsta bevarade gitarren är från 1581.

Instrumentens historia sträcker sig enligt en del musikforskare ända tillbaka till äldre stenåldern. Man har nämligen hittat en flöjt från den tidsperioden som sannolikt tillverkats av människan. Med tiden har flöjten även fått sällskap av gitarren, trumpeten och pianot som är viktiga för musiken i dag.

Spela klippet för att höra om tekniken som revolutionerade trumpeterna och om det ovanliga materialet som brukade användas för att göra gitarrsträngar.

Se Vetenskapens värld: ”Varifrån kommer musiken?” måndagen den 8 februari klockan 20.00 i SVT2 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.