Franska forskare har listat ut hur ett trovärdigt ”hejsan” låter. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

Så här framstår du som trovärdig med enbart en hälsning

Uppdaterad
Publicerad

Sitter du och oroar dig över hur du ska göra ett gott första intryck på din nya chef? Då kanske det är läge att gå upp i tonfallet lite när du hälsar för att framstå som pålitlig.

När vi träffar nya människor för första gången vill vi oftast göra ett gott intryck på dem. En viktig del av detta är vårt språk och hur vi talar – särskilt vilken ton du använder.

Går du upp i tonfall mot slutet av ett enkelt ”hejsan” kan detta göra att du framstår som mer pålitlig. Detta har ny fransk forskning visat i tidskriften Psychological and cognitive sciences.

Program som manipulerar röster

För att undersöka hur ett enkelt ”hejsan” uppfattas skapade forskarna först ett dataprogram för röstmanipulering. Programmet tar ett inspelat ljudklipp och förvränger det lite så att det får ett annorlunda och distinkt, men ändå realistiskt uttal.

Därefter fick olika personer lyssna på ljudklippen och skatta vilket uttal som exempelvis ansågs vara mest trovärdigt eller dominerande. Julia Forsberg, doktorand i lingvistik vid Göteborgs universitet, har läst studien och tycker att den är väldigt intressant.

– Det är en grundlig studie som undersöker hur vi tolkar in mening eller social information med hjälp av ljud, säger hon.

Upp och ner i tonfall

Det forskarna hittade var bland annat att en hälsning som gick upp i tonfall i slutet framstod som mer pålitligt. Men om tonen istället gick ner framstod rösten som dominerande. De tittade även på andra fraser i studien som till exempel ”äntligen”, men för den frasen fanns det inget säkert resultat.

– I studien verkar det som att de kvinnliga rösterna verkar uppfattas som något mindre dominanta och något mer trovärdiga än de manliga, säger Julia Forsberg.

Men än så länge är det bara nyligen påbörjad forskning och fler studier behövs för att säkerställa resultaten, fortsätter hon.

Medicinska användningsområden

I framtiden hoppas forskarna bakom studien att programmet kan användas för att undersöka hur ord tolkas av olika personer. Bland annat hur personer som överlevt en stroke uppfattar en fras eller ett ord.

– Jag är optimistisk till genomslaget denna studie och liknande kan komma att ha, säger Julia Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.