Sally Ingleton tar sig an havsförsurningen

Uppdaterad
Publicerad

Från problem för ostronodlarna i USA till framtidens korallrev i Papua Nya Guinnea. Filmskaparen Sally Ingleton berättar varför hon ville göra filmen Havet surnar till.

– Vi känner till klimatförändringarna, hur det påverkar havsnivåer och matförsörjning. Men vi har inte hört så mycket om försurningen av haven och på vilket sätt det hänger samman med våra koldioxidutsläpp, säger Sally Ingleton.

Hon har de senaste 25 åren producerat och regisserat dokumentärer om natur, vetenskap, miljö, sociala frågor och konst. SVT har tidigare visat flera av hennes filmer, till exempel Känguruligan, Fröjägarna och Penguin island.

Bubblande koldioxid

Med sin nya film, Havet surnar till, vill hon öka förståelsen för försurningen av haven. På ett sätt som blandar historieberättande med information.

– Det får inte bli för deprimerande, men måste fortfarande vara vetenskapligt korrekt, säger hon.

I filmen följer hon ett internationellt forskarteam i Papua Nya Guinnea. Vackra undervattensbilder visar en miljö där koldioxid bubblar upp från havsbotten och gör vattnet surare.

– Teamet ser att revet förändras på grund av detta. En del arter anpassar sig och tar mer plats, medan andra försvinner. Det här är en bild av hur korallreven kan komma att se ut i framtiden, säger Sally Ingleton.

Ostronodlingar

Koldioxiden i atmosfären påverkar redan nu haven över hela jorden. Den surare havsmiljön försvårar för till exempel skaldjur som inte längre kan bygga sina skal.

– Vi träffade ostronodlare på USA:s västkust, som sett att ostronlarverna inte kan bilda skal under sina första dagar och därför inte överlever, säger Sally Ingleton.

Sally Ingleton har gjort mycket research för filmen och berättar att det fanns mycket mer information som de skulle ha kunnat ta med, men hon valde att berätta en historia som får folk att bli engagerade i stället.

– Jag hoppas också att filmen kan inspirera unga människor att bli forskare, säger hon.

Den 11 november klockan 20.00 i SVT2 visar Vetenskapens värld Sally Ingletons film Havet surnar till.

En studie från forskarna i Papua Nya Guinnea är publicerad i PLOS One.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer